E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23021
Lasīšanai: 3 minūtes

Kad nav jāmaksā nodoklis no nekustamā īpašuma pārdošanas ienākuma

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. aprīlī, 2021
Linda

Labdien! Situācija ir šāda: pārdevu savu īpašumu (māju) 2020. gada jūnijā. Tajā brīdī uz mana vārda bija arī zemesgabals, kuru iegādājos 2019. gada oktobrī, aizņemoties naudu no darba devēja. 2020. gada jūnijā, kad pārdevu māju, zemesgabals bija vienīgais īpašums uz mana vārda, no nopelnītās naudas tika atdots aizdevums darba devējam, kā arī tajā tika ieguldīta nauda, lai uzceltu jaunu māju, kura jau arī ir mana dzīvesvieta. Valstij maksāju 20%, bet vai tiešām tas ir likumīgi? Tā ir ļoti liela naudas summa, kas tiek maksāta. Palūdzu pat aizdevuma atmaksas grafiku uz gadu, jo ļoti lieli ieguldījumi aizgāja jaunās mājas uzcelšanai.

A
atbild:
27. aprīlī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību.

Nodoklis nav jāmaksā, ja:

  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta;
  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums
  • nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un ienākums no šā nekustamā īpašuma no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

No jūsu izklāstītās informācijas neizriet, ka varētu tikt piemērots kāds no kritērijiem nodokļa atbrīvojumam.

Nodokļa piemērošanas pamatojums jums jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas