E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23011
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Vecāka tiesības vērsties tiesā par bērna nolaupīšanu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2021
Zane

Esmu vientuļā mamma jau divus gadus. Dzīvoju ar bērnu ārzemēs pusotru gadu. Bērnam ir 5 gadi. Bērna tēvs pēkšņi vienā dienā “pamodās” un teica, ka sniegs papīrus tiesā par bērna nolaupīšanu. Lai gan viņš no sākta gala zināja, ka bērns ir ārzemēs, un es viņu informēju par visu, kas ar bērnu šeit notiek. Nebija tā, ka bez viņa ziņas es atstāju valsti. Protams, rakstiski uz papīra atļauja netika dota. Alimentus viņus nemaksā, un tos neesmu pieprasījusi, jo negribu uzspiest maksāt par bērnu. Ja gribēs maksāt, tad maksās, ja ne, tad ne. Vai pēc tik ilga laika ārzemēs viņa liecību ņems vērā, un cik liela ir iespēja, ka viņš var mani iesūdzēt tiesā par it kā bērna nolaupīšanu? Lai gan viņš no paša sākuma tika informēts par visu.

A
atbild:
14. maijā, 2021
Marika Mure
juriste

Ja pirms došanās uz ārvalstīm ar otru vecāku nav panākta rakstiska vienošanās par bērna aizgādības jautājumiem vai tie nav noregulēti ar bāriņtiesas vai tiesas nolēmumu, jūs kā vecāki esat pilnībā vienlīdzīgi likuma priekšā. Tas, ka bērna vecāks nav maksājis uzturlīdzekļus un līdz šim nav iebildis par bērna atrašanos ārzemēs, neierobežo viņa aizgādības tiesības un arī tiesības attiecīgi rīkoties, ja viņa ieskatā vecāka tiesības ir pārkāptas.

Tādējādi, ja bērna tēvs būs tik uzņēmīgs, ka nolems vērsties Latvijas tiesībsargājošās institūcijās, jārēķinās ar to, ka jūs varat nonākt situācijā, kurā nāksies saskarties ar tās valsts tiesībsargājošajām institūcijām, kurā šobrīd atrodaties. Prognozēt, ko jūsu konkrētajā situācijā lems tiesa, nav iespējams, taču jārēķinās, ka sliktākajā gadījumā jums var nākties bērnu atvest atpakaļ uz Latviju, lai atrisinātu no aizgādības tiesībām izrietošos jautājumus. Lai izvairītos no šādiem sarežģījumiem, vēlams tomēr veikt pasākumus, lai vienotos ar bērna vecāku. Ieteicams vērsties pie jurista, lai izstrādātu rīcības plānu un šo jautājumu noregulētu vismazāk sāpīgajā veidā.

Sīkāk par bērna izvešanu uz ārzemēm lasiet šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas