E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23008
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Par priekšlaicīgi piešķirtās pensijas izmaksas nosacījumiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2021
Aivars

Lūdzu skaidrojumu: persona pirms priekšlaicīgās vecuma pensijas pieprasīšanas datuma (01.06.2021.) vienlaikus ir 1) darba ņēmējs SIA un IK īpašnieks 2) darba ņēmējs SIA un SIA vienīgais īpašnieks. Abos gadījumos personai ir VSAA reģistrēts apdrošināšanas stāžs 40 gadi, vecums 63 gadi, kā darba ņēmēja ir strādājusi SIA vispārējā nodokļu režīmā, par personu SIA uzņēmums samaksājis pilno VSAOI likmi. Vai pirmajā gadījumā, ja IK ir likvidēts līdz 01.06.2021., personai būtu tiesības saņemt 50% no priekšlaicīgās vecuma pensijas? Vai otrajā gadījumā, ja SIA turpina saimniecisko darbību, bet persona nesaņem nekādus ienākumus līdz īstajam pensijas vecuma datumam (17.06.2022.), personai būs tiesības saņemt 50% no priekšlaicīgās vecuma pensijas?

A
atbild:
30. aprīlī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Priekšlaicīgi piešķirto vecuma pensiju līdz likumā “Par valsts pensijām” noteiktā pensijas vecuma sasniegšanai nestrādājošam personām izmaksā 50% no piešķirtā pensijas apmēra; pensiju neizmaksā personām, kad tās kļuvušas par obligāti sociāli apdrošināmajām personām (darba ņēmējiem vai pašnodarbinātajiem).

Informāciju par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) elektroniski saņem no Valsts ieņēmumu dienesta.

Tiesības uz pensiju nosaka un izmaksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, ņemot vērā likumā noteiktos nosacījumus, kā arī sociālās apdrošināšanas iemaksu datus par konkrēto cilvēku, tāpēc individuālā situācijā jautājumi par savu priekšlaicīgo pensiju jānoskaidro VSAA.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas