E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 23006
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Vai jāmaksā nodoklis no nekustamo īpašumu pārdošanas ienākuma

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. aprīlī, 2021
Aleksejs

Labdien! Man pieder divi nekustamie īpašumi. Kurā gadījumā man no pārdošanas būs jāmaksā 20% nodoklis? Viens tika nopirkts, otrs mantots no 1. šķiras radinieka. Abi pieder 5 gadus, un katrā esmu bijis deklarēts 12 mēnešus. Tas, kurš tika nopirkts, pieder 5 gadus, un tajā biju deklarēts 12 mēnešus, mantotais pieder mazāk par 5 gadiem, un biju tur deklarēts 12 mēnešus. Iegūtie līdzekļi tiks ieguldīti līdzīgā nekustamajā īpašumā. Paldies!

A
atbild:
22. aprīlī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% starpībai (ienākumam), kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību.

Nodoklis nav jāmaksā, ja:

  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese);
  • nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un pēdējos 60 mēnešus līdz nekustamā īpašuma atsavināšanas dienai ir bijis fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums;
  • nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā fiziskās personas vienīgais nekustamais īpašums un ienākums no šā nekustamā īpašuma no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas.

Tātad, lai saņemtu atbrīvojumu no nodokļa (ja tas nav vienīgais īpašums), deklarētajai dzīvesvietai tajā jābūt 12 mēnešus pēc kārtas. Tie var būt jebkuri mēneši 60 mēnešu (jeb piecu gadu) laikā.

Vēl viens labvēlīgs nosacījums ir mantota nekustamā īpašuma piederības termiņa noteikšana.

Proti, ja nekustamais īpašums, kuru atsavina, ir mantots līgumiskā, testamentārā vai likumiskā ceļā no fiziskās personas, kuru ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, uzskata, ka nekustamais īpašums ir maksātāja īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums.

Tātad, nosakot 60 mēnešu periodu mantotajam īpašumam, ņems vērā arī periodu, kad tas piederēja (bija ierakstīts zemesgrāmatā) 1. šķiras radiniekam – mantojuma atstājējam.

No jūsu izklāstītās situācijas izriet, ka nodokļa atbrīvojums varētu attiekties uz ienākumu no abiem īpašumiem, kuri katrs ir īpašumā ilgāk par 60 mēnešiem un katrā no tiem šajā laikā 12 mēnešus ir bijusi deklarēta dzīvesvieta.

Lai, gūstot ienākumus, nebūtu pārpratumu, nodokļa piemērošanas situācija konkrētajā gadījumā, pamatojoties uz precīzu informāciju, jau pirms darījumiem ir jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas