E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22996
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Kādi ir nosacījumi nodokļa atbrīvojumam no lauksaimniecības zemes pārdošanas ienākuma

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. aprīlī, 2021
Alekss

Labdien! Tiek pārdota lauksaimniecības zeme. Uz zemes neatrodas un zemesgrāmatā nav ēkas, kas ir vienīgais ierobežojums, kad netiek piemērots: “5. Šā panta (11.7) trešo daļu nepiemēro, ja tiek atsavināts nekustamais īpašums un šā nekustamā īpašuma objektu kopību veido lauksaimniecības zeme un ēkas vai būves.” Pircējs ir zemnieku saimniecība, kas atbilst 11.7 pantam. Īpaši noteikumi ienākuma noteikšanai no lauksaimniecības uzņēmuma vai lauksaimniecības zemes atsavināšanas: “3. Ar nodokli neapliek ienākumu no tāda nekustamā īpašuma atsavināšanas, kurš pēc lietošanas mērķa ir lauksaimniecības zeme, ja ir izpildīti visi turpmākie nosacījumi: 1) īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tā atsavināšanas rezultātā iegūst zemnieku saimniecības īpašnieks, persona, kura Uzņēmumu reģistrā reģistrēta kā komercsabiedrība, individuālais komersants vai zemnieku saimniecība vai Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicēja vai īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tā atsavināšanas rezultātā iegūst Latvijas zemes fonds; 2) vismaz vienā taksācijas periodā no pēdējiem trim pirmstaksācijas periodiem vairāk nekā pusi no šīs panta daļas 1. punktā minētās personas saimnieciskās darbības ieņēmumiem, bet ne mazāk kā 3000 eiro gadā, veido ieņēmumi no lauksaimnieciskās darbības vai arī šī persona saņem valsts vai Eiropas Savienības atbalsta maksājumus lauksaimniecībai un lauku attīstībai kā jaunais lauksaimnieks.”  Pārdevējam, šajā gadījumā zemnieku saimniecībai, kas ir iedzīvotāja ienākuma nodokļa maksātāja (un deklarāciju sniedz īpašnieks: fiziska persona), nav jāatbilst šī likuma 11.7 panta trešās daļas 3. punktā noteiktajiem kritērijam, jo: “108. Šī likuma 11.7 panta trešās daļas 3. punktā noteiktos kritērijus nepiemēro no 2014. gada 1. jūlija līdz 2023. gada 1. jūlijam.” Vai esmu pareizi sapratis, ka šajā darījumā netiek piemērots iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ņemot vērā, ka saimniecība ir iedzīvotāja ienākuma nodokļa maksātāja?

A
atbild:
23. aprīlī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir paredzēti nosacījumi, kuriem izpildoties ienākums no lauksaimniecības zemes pārdošanas nav apliekams ar nodokli.

Ar nodokli neapliek ienākumu no tāda nekustamā īpašuma pārdošanas, kurš pēc lietošanas mērķa ir lauksaimniecības zeme, ja izpildīti šādi abi nosacījumi:

  • īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tā pārdošanas rezultātā iegūst zemnieku saimniecības īpašnieks, persona, kura Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrēta kā komercsabiedrība, individuālais komersants vai zemnieku saimniecība, vai Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicēja, vai īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu tā pārdošanas rezultātā iegūst Latvijas zemes fonds;
  • vismaz vienā gadā no pēdējiem trim gadiem vairāk nekā pusi no lauksaimniecības zemes pircēja saimnieciskās darbības ieņēmumiem, bet ne mazāk kā 3000 eiro gadā, veido ieņēmumi no lauksaimnieciskās darbības vai arī lauksaimniecības zemes pircējs saņem valsts vai Eiropas Savienības atbalsta maksājumus lauksaimniecībai un lauku attīstībai kā jaunais lauksaimnieks.

Likumā ir noteikti arī kritēriji pārdevējam (kas tiktu vērtēti nodokļa atbrīvojuma tiesību noteikšanai), taču no 2014. gada 1. jūlija līdz 2023. gada 1. jūlijam pārdevējs var neatbilst noteiktajiem kritērijiem, lai ienākumu no lauksaimniecībā izmantojamas zemes neapliktu ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Jā, nosacījumu par lauksaimniecības zemes pārdošanas ienākuma neaplikšanu ar nodokli nepiemēro, ja atsavina nekustamo īpašumu un šā nekustamā īpašuma objektu kopību veido lauksaimniecības zeme un ēkas vai būves.

Ja pārdosiet lauksaimniecības zemi, tas, vai konkrētajā situācijā būs ienākuma nodokļa atbrīvojums, jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas