E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22993
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Transportlīdzekļa īpašnieka atbildība

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. aprīlī, 2021
Gita

Labdien! Ar manu auto tika izraisīts ceļu satiksmes negadījums (mans auto tika atzīts par vainīgu). Es tobrīd neatrados notikuma vietā. Manā vietā evakuatoru izsauca cita persona, kas arī nebija mašīnas vadītājs. Tagad man tiek izrakstīts rēķins par auto evakuēšanu un stāvlaukuma izmantošanu. Protams, mans auto netiek atdots, kamēr nav samaksāta šī summa. Vai ir likumīgi no manis pieprasīt šo summu, ja esmu tikai auto īpašniece un neesmu saukusi evakuatoru, kā arī neesmu bijusi klāt avārijas brīdī?

A
atbild:
26. aprīlī, 2021

Saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 44. panta 2. daļu par transportlīdzekļa ekspluatācijas rezultātā nodarīto zaudējumu atbild transportlīdzekļa īpašnieks vai valdītājs (..).

Savukārt Ceļu satiksmes likuma 43.3 pants nosaka gadījumus, kad transportlīdzeklim piemēro piespiedu pārvietošanu no notikuma vietas. 

Saskaņā ar Nodrošinājuma valsts aģentūras nolikuma (Ministru kabineta 2012. gada 11. decembra noteikumi Nr. 839 “Nodrošinājuma valsts aģentūras nolikums”) 3.6. punktu aģentūrai ir deleģēts nodrošināt administratīvo pārkāpumu lietās izņemtās mantas, tostarp transportlīdzekļu, un dokumentu glabāšanu, realizāciju un iznīcināšanu, kā arī mantas atdošanu vai realizētās vai iznīcinātās mantas vērtības atlīdzināšanu.

Tādējādi, ja pēc ceļu satiksmes negadījuma transportlīdzeklis piespiedu kārtā ir pārvietots uz Nodrošinājuma valsts aģentūras stāvlaukumu, tad transportlīdzekļa īpašniekam ir pienākums atlīdzināt valstij nodarītos zaudējumus (evakuācija un uzglabāšana).

Bez minētā, kā jau tas norādīts iepriekš, tieši transportlīdzekļa īpašniekam jāatlīdzina zaudējumi, kas nodarīti ar viņa transportlīdzekli. Jums kā transportlīdzekļa īpašniecei ir tiesības no ceļu satiksmes negadījuma izraisītāja prasīt transportlīdzeklim nodarīto bojājumu un zaudējumu atlīdzināšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas