E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22965
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Elektroniskās uzraudzības piemērošana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. aprīlī, 2021
Laine

Labdien! Par elektroniskajām uzraudzības aprocēm. Ieslodzītais ir uzvedies labi, nav saņēmis nekādus sodus, un viņam pēc panta skaitās sevišķi smags noziegums. Vai ir iespējams ātrāk pieprasīt aproci, vai arī obligāti ir jāizcieš tās divas trešdaļas?

A
atbild:
17. aprīlī, 2021
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Krimināllikuma 61.1 panta pirmajai daļai elektroniskā uzraudzība ir intensīvas kontroles pasākumi, kurus nosaka tiesa, lai ierobežotu notiesātā brīvu pārvietošanos. Lai īstenotu elektronisko uzraudzību, pie notiesātā ķermeņa piestiprina elektronisku ierīci, kas ļauj kontrolēt viņa atrašanos noteiktā vietā un laikā.

Nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda var ierosināt, kad notiesātais faktiski ir izcietis ne mazāk kā trīs ceturtdaļas no noteiktā soda, ja tas piespriests par sevišķi smagu noziegumu, kā arī ja notiesātais ir persona, kas agrāk bijusi nosacīti pirms termiņa atbrīvota no soda un no jauna izdarījusi tīšu noziegumu neizciestās soda daļas laikā.

Nosacīti pirms termiņa atbrīvojot no soda, notiesātajam var piemērot elektronisko uzraudzību, ievērojot šādus nosacījumus:

1) notiesātais piekrīt elektroniskajai uzraudzībai;

2) elektroniskās uzraudzības īstenošana ir iespējama notiesātā dzīvesvietā;

3) elektroniskās uzraudzības piemērošana veicinās notiesātā iekļaušanos sabiedrībā.

Ja no iepriekš minētā ir iespējama elektroniskās uzraudzības piemērošana, nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda ar elektroniskās uzraudzības noteikšanu var ierosināt, kad notiesātais faktiski ir izcietis: ne mazāk kā divas trešdaļas no noteiktā soda, ja tas piespriests par sevišķi smagu noziegumu, kā arī ja notiesātais ir persona, kas agrāk bijusi nosacīti pirms termiņa atbrīvota no soda un no jauna izdarījusi tīšu noziegumu neizciestās soda daļas laikā.

Krimināllikuma 61. pants paredz nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda un stingri nosaka kārtību un termiņus, kādi ir jāievēro, piemērojot elektronisko uzraudzību. Ja persona ir notiesāta par sevišķi smagu noziegumu, nosacītu pirmstermiņa atbrīvošanu no soda ar elektroniskās uzraudzības noteikšanu var ierosināt tikai tad, ja notiesātais faktiski ir izcietis ne mazāk kā divas trešdaļas no noteiktā soda, un šajā gadījumā notiesātā uzvedība Krimināllikumā noteiktos termiņus un kārtību neietekmē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas