E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22964
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri

Kā rīkoties, lai izpirktu ēku

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. aprīlī, 2021
PAVELS

Labdien! Mantoju no vecvecākiem nekustamo īpašumu (zemesgabalu) laukos. Vēlos to sakārtot, bet NĪ atrodas padomju laikos būvētā ēka – darbnīca, kura pieder, pēc kadastra un zemesgrāmatas datiem, juridiskai personai (SIA). Darbnīca jau sen ir pamesta un degradē vidi (izspiesti logi, sienas izzīmētas ar grafiti, plūst jumts). Problēma ir tāda, ka ēkas formālais īpašnieks, pēc Uzņēmuma reģistra datiem, jau sen ir likvidēts – SIA saimnieciskā darbība apturēta vairāk nekā pirms septiņiem gadiem. Pirms pieciem gadiem SIA izslēgta no Uzņēmumu reģistra. Lūdzu, paskaidrojiet, kā man rīkoties tālāk, lai pārņemtu savā īpašumā (izpirktu) šo ēku. Iepriekš paldies par konsultāciju!

A
atbild:
28. aprīlī, 2021
Latvijas Zvērinātu notāru padome
Linda Eglīte, zvērināta notāre

Likvidējot sabiedrību ar ierobežotu atbildību, tiek sastādīts uzņēmuma atlikušās mantas sadales plāns. Sabiedrības atlikusī manta tiek sadalīta starp dalībniekiem saskaņā ar likvidatora sastādīto mantas sadales plānu proporcionāli katra dalībnieka daļai, ja dibināšanas dokumentos nav noteikts citādi. Šajā dokumentā tiek norādīta visas sabiedrības mantas, naudas līdzekļu, arī nekustamā īpašuma sadale starp dalībniekiem. Tātad jābūt sabiedrības dalībniekam, vienam vai vairākiem, kuriem pēc likvidācijas ir nodota pamestā darbnīca un kuri par to ir atbildīgi.

Mantas sadales plāns tiek iesniegts Uzņēmumu reģistrā, likvidējot uzņēmumu. Līdz ar to jums ir iespējams izprasīt no SIA lietas mantas sadales plāna kopiju un lūkot, kā sazināties ar dalībnieku, kurš pārņēmis ēku.

No jūsu rakstītā saprotu, ka ēka ir ierakstīta zemesgrāmatā. Ja sabiedrībai ir bijuši parādi, zemesgrāmatā, visticamāk, būs ierakstīta tiesu izpildītāju lūgta piedziņas atzīme par labu kreditoriem vai hipotēka. Kreditors var būt arī Valsts ieņēmumu dienests. Jebkura piedziņas atzīme liedz labprātīgu nostiprinājumu, kas nozīmē, ka jūs nevarēsiet kļūt par īpašnieku, kamēr nebūs nolīdzinātas kreditoru prasības.

Ieteiktu vērsties ar jūsu rīcībā esošajiem dokumentiem pie jebkura zvērināta notāra vai advokāta, lai varētu veikt dokumentu izpēti un dot kvalificētu padomu jau konkrētā situācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas