E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22948
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ieturējumi no darba samaksas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2021
inga

Labdien! Sāku strādāt tirdzniecībā, pirmais mēnesis bija bez starpgadījumiem, ar otro mēnesi jau sāku dzirdēt, ka ik mēnesi no algas tiks atvilkti iepriekšējo gadu iztrūkumi. Vai tā drīkst darīt?

A
atbild:
16. aprīlī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 79. pants vispārēji noteic, ka darba devējam ir tiesības ieturēt no darbiniekam izmaksājamās darba samaksas to zaudējumu atlīdzību, kas viņam radušies darbinieka prettiesiskas, vainojamas rīcības dēļ. Turklāt ieturējuma izdarīšanai nepieciešama darbinieka rakstveida piekrišana.

Tomēr par ieturējumu apmēru un procedūru, kā tiek fiksēts darbinieka vainas dēļ radies zaudējums, likums nerunā. Tas ir konkrētā uzņēmuma iekšējās kārtības noteikumu jautājums, lai neveidojas precedenti, ka līdzīgos gadījumos rīcība un ieturējumu apmērs atšķiras. Jāpiebilst, ka darbiniekam, uzsākot darbu uzņēmumā, ir jābūt informētam par uzņēmumā pieņemto iekšējo kārtību.

Tas nozīmē, ka vispirms jums ir jāpārliecinās par ieturējumu kārtības esamību jūsu uzņēmuma iekšējos dokumentos. Ja paša spēkiem atbildi neatrodat, vaicājiet darba devējam.

Darba likums arī nosaka: ja darbinieks apstrīd darba devējam radušos zaudējumu atlīdzības prasījuma pamatu vai apmēru, darba devējs var celt atbilstošu prasību tiesā divu gadu laikā no zaudējumu nodarīšanas dienas.

Ja darba devējs veic ieturējumus no darbiniekam izmaksājamās darba samaksas, lai atlīdzinātu darba devējam radušos zaudējumus, šie ieturējumi nedrīkst pārsniegt 20% no darbiniekam izmaksājamās mēneša darba samaksas. Jebkurā gadījumā darbiniekam saglabājama darba samaksa minimālās mēneša darba algas apmērā un par katru apgādībā esošu nepilngadīgo bērnu līdzekļi valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas