E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22930
Lasīšanai: 6 minūtes
2
2

Dokumenti Černobiļas AES avārijas seku likvidācijas dalībnieka statusam jāgādā pašam

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2021
Jānis

Man kā Černobiļas avārijas seku likvidatoram, izrādās, ir/bija tiesības pieteikties vecuma pensijai 5 gadus ātrāk. Es to uzzināju tikai nejauši un nesen, kad līdz vecuma pensijai palikuši 1,5 gadi. Vai man pienākas kompensācija par nokavēto termiņu (3,5 gadiem), ja mani neviena organizācija par to nebija informējusi? Černobilieša apliecību arī saņēmu tikai 2021. g. martā, jo arī par to uzzināju tikai marta sākumā. Kādai organizācijai, iestādei bija mani jābrīdina laikus par šādu iespēju, variantu? Paldies!

A
atbild:
16. aprīlī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Par savām tiesībām cilvēkam jāinteresējas pašam. Tā ir katra paša izvēle, nevis pienākums – izmantot tiesības, ja tādas ir, pieprasīt pensiju ātrāk, pieprasīt pensiju, sasniedzot pensionēšanās vecumu, vai arī doties pensijā vēlāk, nekā atļauj likums.

Černobiļas AES avārija notika gandrīz pirms 35 gadiem. Iesaistīto dalībnieku aktivitātes ir regulāri atspoguļotas presē un televīzijā. Dažādi pasākumi notiek ne tikai valsts līmenī, pasākumus un tikšanās  organizē un par tiem informē arī pašvaldības un paši AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieki. Visa informācija, arī par sociālajām garantijām, ir bijusi un ir publiski pieejama.

Kopš 90. gadu sākuma darbojas sabiedriskā organizācija Latvijas savienība “Černobiļa”. Tās mājaslapā ir atrodama plaša un daudzpusīga informācija arī par tiesību aktiem, veselības aprūpes jautājumiem, sociālajām garantijām.

Kā LV portālu informēja Latvijas Savienības “Černobiļa” valdes loceklis, viceprezidents Ilmārs Kalniņš, valstī ir reģistrs ar statusu ieguvušajām personām. Lai statusu iegūtu, katram pašam vai tā pilnvarotajai personai ir jāpierāda savu dalību avārijas seku likvidācijas darbos. Tie var būt liecinieki tiesā juridiskā fakta konstatācijā, dažādi dokumenti, visbiežāk karaklausības apliecība, vai citi dokumenti, tostarp dažādas arhīvu izziņas no Latvijas vai Krievijas un Ukrainas arhīviem. Savu palīdzību laipni piedāvā Černobiļas muzejs Kijevā un starptautiskā organizācija ”Savienība  Černobiļa – Fukušima” (savu iespēju robežās).

Aroda un radiācijas medicīnas centrs, kurš sniedz palīdzību, uztur un analizē Černobiļas AES avārijas rezultātā radiācijas ietekmei pakļauto personu reģistra datus, atrodas Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā.

Saskaņā ar Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušo personu sociālās aizsardzības likuma 4. pantu par Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieku atzīstama persona, kura piedalījās AES ekspluatācijas darbos, avārijas seku likvidēšanas darbos un citos avārijas izraisītajos darbos Černobiļas AES atsvešināšanas zonā laikposmā no 1986. gada 26. aprīļa līdz 1990. gada 31. decembrim, ja:

1) darba devējs nosūtīja attiecīgo personu darbu veikšanai Černobiļas AES atsvešināšanas zonā;

2) attiecīgā persona iekšlietu iestāžu komandējošā personāla vai ierindas personāla sastāvā dienēja Černobiļas AES atsvešināšanas zonā;

3) attiecīgā persona karaspēka daļu komandējošā personāla vai ierindas personāla sastāvā vai kā rezervē ieskaitīta karaklausībai pakļauta persona tika iesaukta uz speciālajām mācībām un iesaistīta Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas darbos (neatkarīgi no dislokācijas vietas un veiktajiem darbiem).

Likuma 6. pantā noteikts, ka Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca nodrošina Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieku un avārijas rezultātā cietušo personu veselības stāvokļa novērošanu, nosaka slimību, invaliditātes un personas nāves cēloņsakarību ar Černobiļas AES avāriju, kā arī veic minēto personu uzskaiti.

Slimnīca katram Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekam un avārijas rezultātā cietušajai personai izsniedz Ministru kabineta noteikta parauga apliecību par minētās personas statusu. Apliecību izsniedz, pamatojoties uz vienu no šādiem dokumentiem:

1) karaklausības apliecību, kara komisariāta izdotu apliecību, karaspēka daļas vai arhīva izsniegtu izziņu, kurā ir atzīme, ka attiecīgā persona ir piedalījusies Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas darbos;

2) darba devēja izsniegtu izziņu, kura apliecina, ka attiecīgā persona nosūtīta Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas darbos vai darbā uz Černobiļas AES avārijas rezultātā piesārņoto teritoriju ārpus Černobiļas AES atsvešināšanas zonas, un kurā ir atzīme, ka persona ir piedalījusies minētajos darbos;

3) iepriekšējās dzīvesvietas tautas deputātu padomes izsniegtu izziņu, kura apliecina, ka persona saskaņā ar PSRS vai Ukrainas PSR valdības lēmumu ir evakuēta uz Latvijas PSR no Černobiļas AES avārijas rezultātā radioaktīvi piesārņotās teritorijas.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 1020 “Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušo personu uzskaites un veselības stāvokļa novērošanas, kā arī slimību, invaliditātes un personas nāves cēloņsakarības ar Černobiļas atomelektrostacijas avāriju noteikšanas kārtība” nosaka kārtību, kādā regulāri novēro AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieku un cietušo personu veselības stāvokli un nosaka slimību, invaliditātes un personas nāves cēloņsakarību ar Černobiļas AES avāriju, un veic minēto personu uzskaiti, izveidojot vienotu uzskaites datubāzi, kā arī nosaka datubāzē iekļaujamās informācijas apjomu.

Saskaņā ar noteikumiem ģimenes ārsts ne retāk kā reizi gadā nosūta Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieku uz slimnīcu izmeklēšanai, noformējot nosūtījumu atbilstoši normatīvajiem aktiem par ārstniecības iestāžu medicīniskās un uzskaites dokumentācijas lietvedības kārtību.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas