E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22929
Lasīšanai: 3 minūtes
5
5

Kā notiek parāda piedziņa

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2021
Natalja

Man ir parāds par komunālajiem pakalpojumiem, kas jau ir nodots tiesu izpildītājam. Viņa jau noņēma no mana nobloķētā konta pusi no summas, bet rēķins par dzīvokli nav kļuvis mazāks. Un vēl iet kavējuma procenti. Kā notiek visa tā atmaksas kārtība? Vai tā summa, ko esmu parādā tiesu izpildītājam, var būt dublēta arī rēķinā?

A
atbild:
12. aprīlī, 2021
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Agnese Mičuliša, direktores vietnieces p. i.

Piedzinējs, vēršoties pie tiesu izpildītāja, iesniedz izpildu dokumentu un pieteikumu, kurā norāda piedzenamo parāda summu, kā arī citas summas, kuras nepieciešams piedzīt (piemēram, likumiskie procenti, nokavējuma procenti u. c.).

Ņemot vērā to, ka tiesu izpildītājs veic nolēmuma piespiedu izpildi, tiesu izpildītājam ir pienākums piemērot Civilprocesa likuma 557. pantā norādītos piespiedu izpildes līdzekļus. Piemēram, piedziņas vēršana uz naudu, kas parādniekam pienākas no citām personām (darba samaksu, tai pielīdzinātiem maksājumiem, citiem parādnieka ienākumiem, noguldījumiem kredītiestādēs vai pie citiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem), piedziņas vēršana uz kustamo mantu, nekustamo īpašumu. Atkarībā no piemērotajiem piespiedu izpildes līdzekļiem un jūsu mantiskā stāvokļa notiek parāda atgūšana.

Papildus vēršam jūsu uzmanību, ka, pamatojoties uz Civilprocesa likuma 568. panta pirmo daļu, sprieduma izpilde notiek uz parādnieka rēķina. Līdz ar to ir jārēķinās, ka jums ir pienākums segt ne tikai parādu, bet arī sprieduma izpildes izdevumus.

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 566. panta pirmajā daļā norādīto sprieduma izpildes izdevumos ietilpst valsts nodeva un ar tiesas sprieduma izpildi saistītie izdevumi, ko veido tiesu izpildītāja amata atlīdzība takses apmērā un izpildu darbību veikšanai nepieciešamie izdevumi. 2012. gada 26. jūnija Ministru kabineta noteikumi Nr. 451 “Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm” nosaka zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības takses, savukārt 2014. gada 7. janvāra Ministru kabineta noteikumi Nr. 9 “Noteikumi par izpildu darbību veikšanai nepieciešamajiem izdevumiem” noteic izpildu darbību veikšanai nepieciešamo izdevumu apmēru un to maksāšanas kārtību.

Lai noskaidrotu informāciju par to, kādas naudas summas no jums ir piedzītas, kāds ir aktuālais parāda un sprieduma izpildes izdevumu apmērs, kā arī to, kādas darbības tiesu izpildītājs ir veicis parāda piedziņai, aicinām jūs sazināties ar attiecīgo tiesu izpildītāju, kura lietvedībā atrodas jūsu parāda piedziņas lieta.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas