E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22926
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Pie administratīvās atbildības saucamās personas klātbūtne lēmuma pieņemšanā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2021
Roberts

Labdien! Pārvietojos ar transportlīdzekli, apturēja policijas darbinieks par administratīvo pārkāpumu ceļu satiksmē, izskaidroja apturēšanas iemeslu, es uzrādīju personu apliecinošu dokumentu. Policijas darbinieks devās uz dienesta transportlīdzekli sastādīt lēmumu par administratīvā procesa uzsākšanu un soda piemērošanu. Jautājums: ja esmu uzrādījis personu apliecinošus dokumentus un man izskaidrota pārkāpuma būtība, saskaņā ar kādām likuma normām man ir jāgaida, kamēr policijas darbinieks sastādīs lēmumu un izsniegs man lēmuma kopiju?

A
atbild:
27. maijā, 2021
Sandis Zellis
jurists

Saskaņā ar Administratīvās atbildības likuma 135. pantu administratīvā pārkāpuma lietu izskata un lēmumu pieņem bez tās personas klātbūtnes, kura saucama pie atbildības, ja:

1) pie atbildības saucamā persona bez attaisnojoša iemesla neierodas uz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanu, bet tai bija paziņots par lietas izskatīšanas laiku un vietu saskaņā ar šā likuma normām;

2) pie atbildības saucamā persona neatkarīgi no neierašanās iemesliem atkārtoti neierodas uz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanu, bet tai bija paziņots par lietas izskatīšanas laiku un vietu saskaņā ar šā likuma normām.

Tāpat likums paredz, ka personas, kura saucama pie atbildības, klātbūtne nav nepieciešama arī tad, ja pārkāpti apstāšanās vai stāvēšanas noteikumi, bet transportlīdzekļa vadītājs neatrodas pārkāpuma izdarīšanas vietā, vai ja pārkāpums fiksēts ar tehniskajiem līdzekļiem, neapturot transportlīdzekli (minētā likuma 161. panta otrā daļa kopsakarā ar 162. panta pirmo daļu).

Konkrētajā situācijā policijas darbinieks atbilstoši minētā likuma 136. pantam izskatīja administratīvā pārkāpuma lietu pārkāpuma konstatēšanas vietā, kur jūsu dalība ir nepieciešama.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas