E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22925
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Pilngadīgam bērnam nemaksās uzturlīdzekļus no UGF, ja viņam ir savi līdzekļi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2021
Evita

Par bērnu uzturlīdzekļu apmēru un to maksāšanas kārtību ir tiesas nolēmums, ar kuru nolemts piedzīt uzturlīdzekļus no bērna tēva par labu bērna mātei bērna uzturam līdz laikam, kamēr bērns spēs pats sevi apgādāt. Tiesa apstiprināja vecāku vienošanas līgumu. Audzinu viena 3 bērnus. Par uzturlīdzekļu apmēru vienojāmies ar bērna tēvu labprātīgi, tas ir divas reizes lielāks nekā valstī noteiktais minimums. Tas ir saistīts ar to, ka ir lieli dzīvesvietas uzturēšanas izdevumi, kredīts bankā, kura saistības es pārņēmu no bērna tēva, tātad daļa no uzturlīdzekļiem ir šo saistību dzēšanai (aptuveni 150 eiro par bērnu no kopējās uzturlīdzekļu summas). Bērnu dzīvesvieta tika noteikta pie manis, un šī naudas daļa ir kā bērnu dzīvesvietas nodrošināšanas izdevumi (vienošanās līgumā rakstiski tas nav piefiksēts). Vienlaicīgi bankā tika iesniegts iesniegums par kredītsaistību pārņemšanu. Situācija: viens no bērniem tikko sasniedza pilngadību, sastrīdējās ar mani un aizgāja dzīvot atsevišķi (bet ne pie tēva), piedeklarējās citā dzīvesvietā, un tiek uzskatīts, ka es vairs neesmu viņa faktiskā aprūpētāja. Šobrīd bērns saņem visu tiesā noteikto uzturlīdzekļu summu no tēva savā bankas kontā un vēl vērsās UGF, lai valsts izmaksā viņam uzturlīdzekļus par mani (129 eiro). Rezultātā viņam mēnesī tiktu ieskaitīti ap 500 eiro. Jāpiebilst, ka bērns turpina mācības vidusskolā (dienas nodaļā). Vai sakarā ar bērna aiziešanu un to, ka vairs neskaitos viņa faktiskā aprūpētāja, līdzšinējais tiesas spriedums ir zaudējis spēku? Kā lai risina jautājumu, ka man tagad jāsedz dēla daļa (150 eiro) dzīvesvietas uzturēšanai, kaut viņš te vairs faktiski nedzīvo un to daļu saņem viņš, un vēl jāmaksā dēlam uzturlīdzekļi vismaz valstī noteiktajā minimālajā apmērā?

A
atbild:
10. maijā, 2021

Civillikuma 179. pants uzliek vecākam par pienākumu uzturēt savu bērnu, sniedzot uzturlīdzekļus līdz laikam, kamēr bērns spēj sevi pats apgādāt. Uzturlīdzekļu izmaksa bērna uzturam notiek starp bērna vecākiem, attiecīgi uzturlīdzekļi tiek sniegti vecākam, ar kuru bērns dzīvo. Naudas summa, kas tiek sniegta tieši bērnam, netiek uzskatīta par uzturlīdzekļu izmaksu.

Ja bērnu tēvs sniedz vienam no pilngadīgajiem bērniem naudas summu, kas viņam saskaņā ar izlīguma nosacījumiem ir jāsniedz jums kā vecākam, kurš uztur bērnu, tad bērnu tēvs pārkāpj izlīguma nosacījumus, jo nepilda savas saistības.

Ja pilngadīgais bērns ir iesniedzis iesniegumu Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai par uzturlīdzekļu izmaksu, Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija saskaņā ar Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 11. pantā noteikto kārtību nosūtīs jums aicinājumu sniegt savu paskaidrojumu, atbildot uz pilngadīgā bērna iesniegumu. Paskaidrojumā ir nepieciešams norādīt pašreizējo situāciju par noslēgto izlīgumu un faktu, ka bērna tēvs sniedz uzturlīdzekļu summu pašam bērnam un pilngadīgajam bērnam ir savi līdzekļi. Paskaidrojumā norādītie fakti ir jāpierāda, pievienojot izlīguma kopiju un pierādījumus, kas apliecinātu, ka pilngadīgais bērns saņem naudas līdzekļus no sava tēva.

Izvērtējot paskaidrojumos norādīto un pievienoto dokumentāciju, Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai, pamatojoties uz Uzturlīdzekļu garantijas fonda likuma 11. panta piekto daļu (kas tostarp nosaka:

“Fonda administrācija atsaka uzturlīdzekļu izmaksu no Fonda, ja konstatēts kāds no šādiem apstākļiem:

1) vecāks, no kura iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, īsteno bērna aprūpi Civillikuma 177. panta ceturtās daļas un 178. panta otrās daļas izpratnē;

2) persona, no kuras iesniedzējs vēlas saņemt uzturlīdzekļus, nav bērna vecāks;

3) ir spēkā tiesas nolēmums vai vienošanās par uzturlīdzekļiem bērna uzturam;

4) pastāv šā likuma 14. panta pirmās daļas 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., 9., 10., 12., 14. un 15. punktā minētie apstākļi, kas ietekmē iesniedzēja tiesības saņemt uzturlīdzekļus no Fonda;

5) pastāv strīds par uzturlīdzekļu maksāšanas pienākumu”) ir pamats atteikt uzturlīdzekļu izmaksu pilngadīgajam bērnam, jo pastāv apstākļi, kas izslēdz iespēju sniegt pilngadīgajam bērnam uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas.

Kas attiecas uz dēla daļas naudas summas segšanu dzīvesvietas uzturēšanai, pienākums maksāt kredītu un pildīt pārņemtās saistības paliek, tāpēc bērna daļas segšana gulstas uz jums.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas