E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22919
Lasīšanai: 3 minūtes

Parādu piedziņas process

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2021
Juris

Labdien! Saņēmu e-pasta vēstuli no “Julianus Inkasso” par parāda piedziņu. Parādu pieprasa namu apsaimniekotājs. Man ar šo apsaimniekotāju bija noslēgts līgums uz gadu. Pēc šī gada viņi ar mani līgumu nepagarināja, bet es turpināju tur dzīvot. Un tā 1,5 gadus vēl nodzīvoju tur un tad aizgāju prom. Parakstīja pieņemšanas nodošanas aktu. It kā pretenziju nebija. Tagad atsūta e-pasta vēstuli par kaut kādu parādu. Vai viņiem ir tiesisks pamats man prasīt parādu par laiku, kad tur dzīvoju bez īres līguma? Jau iepriekš paldies par atbildi!

A
atbild:
26. aprīlī, 2021

Parādu ārpustiesas atgūšanas procesu Latvijā reglamentē Parādu ārpustiesas atgūšanas likums. Saskaņā ar šī likuma 7. pantu parādu atgūšanas pakalpojumu sniedzējam ir jāsniedz pilna informācija par parādu, tā apmēru, rašanās tiesisko pamatu u. c. informāciju, kas minēta šajā pantā.

Saistībā ar parādu “par apsaimniekošanu” paskaidrojam, ka saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pantu dzīvokļa īpašniekam ir pienākums segt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumus, norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu (piemēram, apkure, aukstais ūdens, kanalizācija, sadzīves atkritumu izvešana), maksāt uz dzīvokļa īpašumu attiecinātos nodokļus, maksāt nomas maksu par zemes lietošanu, ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes.

Šajā lietā būtiski saprast, kas ir attiecīgā dzīvokļa īpašnieks, kas ir piedzinējs un kā vārdā pret jums tiek vērsta parāda piedziņa. Ja parādu piedzen dzīvokļa īpašnieks (vai apsaimniekotājs, ja tam ir attiecīgs pilnvarojums), tad šādai parādu piedziņai ir pamats. T. i., neskatoties uz to, vai ir vai nav noslēgts apsaimniekošanas līgums, dzīvokļa īpašniekam ir pienākums maksāt apsaimniekošanas izdevumus. Šāds pienākums (iespējams) ir arī īrniekam, ja īres līgumā šāds pienākums tieši ir pielīgts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas