E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22908
Lasīšanai: 3 minūtes

Kad grūtniece var izmantot atvaļinājumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. aprīlī, 2021
Zaiga

Labdien! Vai atrašanās uz slimības lapas saistībā ar grūtniecību var ietekmēt atvaļinājuma izņemšanu? Vēlos izņemt visu atvaļinājumu ar nosacījumu, ka iepriekš iesniedzu iesniegumu par atvaļinājumu un slimības lapa tiks pārtraukta dienu pirms datuma, kad sāksies atvaļinājums. Tiks pārtraukta slimības lapa, lai varētu izņemt visu atvaļinājumu. Paldies!

A
atbild:
28. aprīlī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums uzliek pienākumu darba devējam rūpēties par grūtnieces drošību nodarbinātības laikā, kā arī piešķirt atvaļinājumu grūtniecei pēc pieprasījuma, neatkarīgi no laika, cik tā ir bijusi nodarbināta pie darba devēja (Darba likuma 150. panta ceturtā daļa).

Tātad sieviete neatkarīgi no nostrādātā laika var pieprasīt ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu pirms vai pēc grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma. Darba devējam nav tiesību atteikt šāda atvaļinājuma piešķiršanu, aizbildinoties, ka tas var nelabvēlīgi ietekmēt parasto darba gaitu uzņēmumā.

Tādējādi uzmanība ir vēršama uz apstākli, ka atvaļinājumu sieviete var izmantot ne tikai pirms došanās grūtniecības (dekrēta) atvaļinājumā, bet arī pēc dzemdību atvaļinājuma, proti, pirms tiek prasīts bērna kopšanas atvaļinājums.

Tomēr darba devējam ir tiesības izlemt, vai ikgadējais atvaļinājums jāpiešķir pilnā apmērā (četras kalendāra nedēļas) neatkarīgi no nostrādātā laika vai tikai proporcionāli atvaļinājuma pieprasīšanas brīdī “nopelnītajam” atvaļinājumam. Ja ikgadējais apmaksātais atvaļinājums tiek piešķirts avansā, bet sieviete pēc bērna kopšanas atvaļinājuma darbā neatgriežas, tad darba devējam saskaņā ar Darba likuma 78. panta noteikumiem ir tiesības no viņas atprasīt izmaksāto vidējo izpeļņu par neatstrādātajām atvaļinājuma dienām. Tā panta piemērošana ir skaidrota Darba likuma komentāros.

Iesniegumu par atvaļinājuma piešķiršanu jūs varat nosūtīt darba devējam darba nespējas laikā: e-pastā, parakstot iesniegumu ar elektronisko parakstu, vai ierakstītā pasta sūtījumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas