E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22894
Lasīšanai: 3 minūtes
3
3

Vidējās izpeļņas aprēķins, ja sešu mēnešu periodā slimots vairākus mēnešus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2021
Linda

Labdien! Ja man bija slimības lapa, sākot no decembra līdz aprīlim, un jūlijā esmu nolēmusi izņemt ikgadējo atvaļinājumu, vai slimības laiks ietekmēs manu atvaļinājuma naudu? Kā tā tiks aprēķināta? Paldies!

A
atbild:
14. aprīlī, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atvaļinājuma naudas aprēķinam piemēro vidējo izpeļņu, un to aprēķina atbilstoši Darba likuma 75. pantam.

Tas paredz, ka:

  • visos gadījumos, kad darbiniekam saskaņā ar šo likumu izmaksājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām;
  • mēneša vidējo izpeļņu aprēķina, dienas vidējo izpeļņu reizinot ar mēneša vidējo darba dienu skaitu pēdējos sešos kalendāra mēnešos;
  • dienas vidējo izpeļņu aprēķina, pēdējo sešu kalendāra mēnešu darba samaksas kopsummu dalot ar šajā periodā nostrādāto dienu skaitu. Ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks, dienas vidējo izpeļņu aprēķina, stundas vidējo izpeļņu reizinot ar vidējo nostrādāto stundu skaitu darba dienā, kuru aprēķina, pēdējo sešu mēnešu laikā nostrādāto stundu skaitu dalot ar kalendāra darba dienu skaitu (izņemot attaisnotu prombūtni) pēdējo sešu mēnešu laikā. Nostrādāto dienu skaitā nav iekļautas pārejošas darbnespējas dienas, atvaļinājuma dienas un dienas, kad darbinieks nav veicis darbu šā likuma 74. panta pirmajā un sestajā daļā minētajos gadījumos.

Proti, darba devējs aprēķinos ņem vērā darbinieka ienākumus (darba algu, prēmijas, piemaksas) par pēdējiem sešiem mēnešiem pirms atvaļinājuma mēneša.

Jūsu gadījumā vidējā izpeļņa tiks aprēķināta no tiem darba attiecību mēnešiem, kad ir strādāts un saņemta darba samaksa, proti, aprīļa, maija, jūnija. Slimības laiku aprēķinā neiekļaus.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas