E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22868
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Bioloģiskā tēva tiesības noteikt bērnam paternitāti

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2021
Martina

Esmu māsa, ir arī pilnvara, gribētu pārstāvēt brāli tiesā, jo brālis šobrīd atrodas Vācijā. Maksā bērnam alimentus pēc MK noteikumiem. Uz DNS testu nevar atlidot pandēmijas dēļ, tas visu sarežģī. Tāpēc bērna tēvs nav ierakstīts dzimšanas apliecībā. Bet maksājam alimentus brīvprātīgi, bez kavēšanās. Tikties neļauj ar mazo (dzimis 2020. gada novembrī), neko negrib pieņemt no drēbēm, vēlas naudu un tagad lielāku naudu ik mēnesi, bet skaidrā. Es naudu pārskaitu uz kontu. Uzzinājām, ka viņa savus bērnus (tie jau lieli) ir atstājusi, tos audzina ome, un viņa ir parādā valstij par tiem. Kā varu ietekmēt tikšanos ar bērnu (es, māsa, jo brālis ārzemēs)? Vai man ir tiesības? Vai viņa var pieprasīt lielākus uzturlīdzekļus? Viņa draud, ka pēc DNS testa (ko veiks brālis, kad būs Latvijā) neļaus bērnu ierakstīt apliecībā. Mēs maksāsim uzturlīdzekļus, bet bērns staigās bez tēva dokumentos, ja tiek pierādīta radniecība? Vai viņai ir tiesības neierakstīt dzimšanas apliecībā bērna tēvu?

A
atbild:
28. jūnijā, 2021
Olga Lauva
juriste

Uzturlīdzekļu piedziņas lietās ir iespējama pārstāvība. Ja bērna tēvs nav ierakstīts bērna dzimšanas apliecībā, juridiski saskarsmes tiesības realizēt jums nebūs iespēju.

Bērna mātei ir tiesības celt prasību par uzturlīdzekļiem tiesā, ja bērna tēvs ir ierakstīts dzimšanas apliecībā.

Valsts sociālo pabalstu likumā ir paredzēts pabalsts aizbildnim par bērna uzturēšanu (likuma 9. pants).  

Aizbildnis var prasīt uzturlīdzekļus otram no vecākiem – tēvam. Tomēr jābūt likumīgam pamatam, kas apstiprina, ka konkrētā persona ir bērna tēvs. Šāds tiesiskais pamats ir ieraksts bērna dzimšanas apliecībā. Ja bērna tēvs nav norādīts dzimšanas apliecībā, no viņa piedzīt uzturlīdzekļus nav iespējams, nav tiesiskā pamata.

Savukārt, ja dzimšanas reģistrā nav norādītas ziņas par bērna tēvu, uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda saņemt nevarēs. Šādā gadījumā vispirms jāvēršas tiesā ar prasību par paternitātes noteikšanu un vienlaikus var celt prasību arī par uzturlīdzekļu piedziņu no tēva.

Prasītāji prasībās par paternitātes noteikšanu, ja prasība celta vienlaikus ar prasību par uzturlīdzekļu piedziņu, ir atbrīvoti no tiesas izdevumu samaksas.

Ja bērna izcelsmes noteikšanai ir nepieciešams veikt DNS testu, Civilprocesa likuma 249.1 pants paredz, ka tiesa pēc lietas dalībnieka, piemēram, prasītājas (mātes) vai atbildētāja (tēva), lūguma var noteikt ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai.

Jūsu situācijā, kad bērnam nav noteikta paternitāte, persona, kas sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu, var celt prasību tiesā par paternitātes noteikšanu atbilstoši Civillikuma 158. pantam, kas paredz, ka prasību paternitātes noteikšanai tiesā var iesniegt bērna māte vai bērna aizbildnis, bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas, kā arī persona, kas sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu.

Ja bērna tēvs tiks ierakstīts dzimšanas apliecībā, bērna mātei ir tiesības prasīt lielākus uzturlīdzekļus, nekā to noteikusi valsts, ja vecāks spēj tos nodrošināt. Atbilstoši Civillikuma 179. panta pirmajā daļā noteiktajam vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Ja vecāki par ikmēneša uzturlīdzekļu summu nevar vienoties, strīdu par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 203. panta ceturto daļu, ja pēc tam, kad likumīgā spēkā stājies spriedums, ar kuru no atbildētāja piespriesti periodiski maksājumi, mainās apstākļi, kas ietekmē maksājumu apmēra vai ilguma noteikšanu, katra puse ir tiesīga, iesniedzot jaunu prasību, prasīt maksājumu apmēra vai termiņa grozīšanu.

Atbilstoši Civilprocesa likuma 10. pantā noteiktajam sacīkstes principam puses realizē savas procesuālās tiesības sacīkstes formā – katra puse pierāda tiesai savu prasījumu pamatotību. Nosakot uzturlīdzekļu apmēru, tiesa vērtēs gan pieprasītā uzturlīdzekļu apmēra pamatojumu, gan tā samērīgumu ar abu vecāku finansiālo stāvokli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 2 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas