E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22854
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
1
2
1

Kad jāvēršas pret zemes nomas maksas parādnieku

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2021
Gunta

Vai ir kāds juridisks dokuments vai likums, kas noteic, ka daudzdzīvokļu ēkas pārvaldītājs drīkst piespiest zemes īpašnieku pašu vērsties pie/pret parādniekiem par zemes piespiedu nomas maksas nemaksāšanu? Vai tomēr zemes īpašnieks var to atstāt pārvaldnieka pārziņā, kura pienākumos jau ir iekasēt maksu no iedzīvotājiem un to pārskaitīt zemes īpašniekam?

A
atbild:
11. aprīlī, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Jolanta Kramerovska, zvērināta advokāte

Dzīvokļa īpašnieka pienākums maksāt par  zemes nomu nostiprināts Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta 1. daļas 5. punktā: “(1) Dzīvokļa īpašniekam ir pienākums:---5) maksāt nomas maksu par zemes lietošanu, ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes”.

Dzīvojamās mājas pārvaldnieks, slēdzot līgumu, pamatojoties uz Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6. panta noteikumiem, rīkojas dzīvokļu īpašnieku kopības pilnvarojumā, bet ne savā vārdā. Līdz ar to nomnieks un saistītā persona ir katrs dzīvokļa īpašnieks, un gadījumā, ja kāds no dzīvokļa īpašniekiem nepilda nomas maksas samaksas saistības, iznomātājam (zemes īpašniekam) ir jāvēršas pie parādnieka, nevis pie pārvaldnieka kā pilnvarotās personas, ja vien nomas līgumā puses nav tieši vienojušās, ka parādu piedziņa no kopīpašniekiem jāveic pārvaldniekam.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas