E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22843
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu pēc BKA

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2021
Olga Rapoporte

Labdien! Vai man būs iespēja saņemt bezdarbnieka pabalstu, ja pēc bērna kopšanas atvaļinājuma es uzreiz izbeigšu darba attiecības ar darba devēju? Vai darba izbeigšanas pamats (struktūras reorganizācija vai vienošanās) mainīs situāciju? Ja es aiziešu atvaļinājumā pēc BKA izbeigšanas, vai tas izmainīs situāciju? Paldies!

A
atbild:
15. aprīlī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai būtu tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, jābūt izpildītiem šādiem nosacījumiem:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • Latvijā ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Kamēr persona kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam un saņem bērna kopšanas vai vecāku pabalstu, sociālās apdrošināšanas iemaksas par pabalsta saņēmēju veic valsts, apdrošinot arī bezdarba gadījumam (izņemot personad, kurām vecāku pabalsts piešķirts kā pašnodarbinātajām). Tas nozīmē, ka arī bērna kopšanas pabalsta saņemšanas periods veido apdrošināšanas periodu bezdarbam.

Ja darba tiesiskās attiecības pārtrauktas pēc darba devēja iniciatīvas vai saskaņā ar abpusēju vienošanos, tad pabalstu piešķir no dienas, kad VSAA saņēmusi iesniegumu bezdarbnieka pabalsta piešķiršanai. Bezdarbnieka pabalsta izmaksa tiek uzsākta nākamajā mēnesī.

Ja darba attiecības pārtrauktas uz paša uzteikuma pamata vai sakarā ar pārkāpumu, tad bezdarbnieka pabalstu piešķir no iesnieguma iesniegšanas dienas, bet ne agrāk kā divus mēnešus pēc bezdarbnieka statusa iegūšanas. Tas nozīmē, ka bezdarbnieka pabalsts tiks piešķirts divus mēnešus vēlāk un pirmo bezdarbnieka pabalstu varēs saņemt tikai trešajā mēnesī.

Taču pašreiz, lai mazinātu Covid-19 izraisītās sekas, noteikts, ka līdz 2021. gada 30. jūnijam darbiniekiem, kuri darba tiesiskās attiecības pārtraukuši uz paša uzteikuma pamata, bezdarbnieka pabalstu piešķir no dienas, kad bezdarbnieks iesniedzis iesniegumu pabalsta piešķiršanai.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas