E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22842
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses

Kad maksā piemaksu pie dīkstāves atbalsta par bērnu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2021
Arnita

Labdien! Valstī ir noteikts: ja atrodas dīkstāvē, tad par katru nepilngadīgo bērnu ir piemaksa 50 eiro. Strādāju valsts iestādē, konkrēti izglītības iestādē, un atrodos dīkstāvē, bet šo pabalstu neesmu saņēmusi. VSAA pamato ar to, ka no VID nav informācijas, ka atrodos dīkstāvē. Tad sanāk tā: ja dīkstāves pabalstu maksā pašvaldība, tad uz maniem bērniem neattiecas MK noteikumi un viņi ir sliktāki par pārējiem, jo tiek apdalīti.

A
atbild:
15. aprīlī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) personām, kurām Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir piešķīris dīkstāves atbalstu un kurām Valsts ieņēmumu dienests reģistrēti apgādībā esoši bērni vecumā līdz 24 gadiem, izmaksā piemaksu pie dīkstāves atbalsta 50 eiro apmērā mēnesī par katru apgādībā esošu bērnu.

Piemaksu par apgādībā esošu bērnu VSAA izmaksā darbiniekiem, pašnodarbinātajiem un patentmaksātājiem, kuri saņēmuši VID izmaksāto  dīkstāves atbalstu.

Piemaksu VSAA piešķirs bez personas iesnieguma, pamatojoties uz informāciju, ko saņem no VID par personām izmaksāto dīkstāves atbalstu, un ņemot vērā atbalsta saņēmēja tiesības šajā periodā izmantot iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošu bērnu. Piemaksu pie dīkstāves atbalsta VSAA pārskaita uz  saņēmēja kontu, kurā VID pārskaitījis dīkstāves atbalstu.

Dīkstāves atbalstu nepiešķir, ja darba devējs ir valsts vai pašvaldības budžeta iestāde vai valsts vai pašvaldības kontrolēts komersants.

Vēl jāpiebilst, ka nav valstī tā noteikts, kā jūs rakstāt: ja atrodas dīkstāvē, tad par katru nepilngadīgo bērnu ir piemaksa 50 eiro.

Par dīkstāvi, kura nav radusies darbinieka vainas dēļ, darba devējam ir pienākums maksāt darbiniekam iepriekš noteikto atlīdzību līdz brīdim, kamēr ir spēkā darba līgums arī tad, ja reāli darba nav. To paredz Darba likums.

Vēlreiz uzsverams: komersantiem izmaksājamais atbalsts darbiniekiem dīkstāvē un 50 eiro piemaksa par bērnu ir piesaistīta nosacījumam: ja VID maksātā atbalsta saņēmējam ir tiesības šajā periodā izmantot iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošu bērnu. Tātad tas ir tieši saistīts ar likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” vienam no vecākiem paredzēto nodokļa atvieglojuma piemērošanu par bērnu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas