E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22829
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pensijas

Darba attiecību izbeigšanas situācijas apstrīdēšanai Latvijas likums dod divu gadu laiku

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2021
Anita Balnasa

Labdien! 2003. gadā strādāju Rozentāla mākslas vidusskolā par modeli. Tai pašā laikā man bija 3. grupas invaliditāte. Toreiz nepētīju, kas manā darba grāmatiņā sarakstīts. Ar mani bija noslēgts līgums līdz 2003. gada jūnija beigām, bet par jūniju nav samaksāts sociālais nodoklis. Iespējams, uzstādījumi beigušies jau maijā un tāpēc man vairs neko nemaksāja jūnijā, un arī nodokli nesamaksāja. Bet tādā gadījumā ar mani vajadzēja pārtraukt līgumu jau maijā, un tad par jūniju es būtu saņēmusi pensijas stāžu par 3. grupu. Tagad šis mēnesis ir pazudis. Bet man tieši šis viens mēnesis ir ļoti vajadzīgs. Jo tagad saņemu pensiju no Austrijas (dzīvoju Austrijā), un tas viens mēnesis pietrūkst līdz 40 gadu stāžam, par ko man Austrijā maksātu aptuveni 200 eiro vairāk. Kad gāju tur pensijā, man nebija ne jausmas, cik man ir stāžs un ko man Latvija sarakstījusi, es pat nezināju, ka Latvija man vispār bija tikai 15 gadus ierakstījusi, kas man bija līdz invaliditātes saņemšanai. Citādi es būtu varējusi iet pensijā mēnesi vēlāk. Tagad es vairs to mēnesi nevaru atstrādāt kā Latvijā un man neskaitās arī invaliditātes laiks pēc 60 gadu vecuma, kas vēl nāk no Latvijas pēc Austrijas pensijas saņemšanas. Rakstīju Rozentāļiem, bet viņi vispār ar mani negrib runāt. Cik saprotu , tad par to laiku vairs nodokli nevar samaksāt, es samaksātu pati par to vienu mēnesi. Bet varbūt var ar atpakaļejošu datumu mainīt darba līguma beigu datumu? Pārtraukt ar mani attiecības jau 31. maijā. Tas taču ir nelikumīgi, ka es strādāju, bet sociālais nodoklis par mani nav maksāts. Vai es tur toreiz strādāju vai ne, kas to lai zina. Nu algu sarakstos jau droši vien var atrast.

A
atbild:
13. aprīlī, 2021

Kopš 1996. gada Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datu bāzēs ir uzkrāta informācija par faktiski samaksātajām sociālās apdrošināšanas iemaksām pensiju 1. līmenī.

Latvijas apdrošināšanas stāžā tiek ieskaitīti arī likumā noteiktie darba un tam pielīdzinātie periodi, kas uzkrāti līdz 1995. gada 31. decembrim, ko apliecina VSAA uzkrātie dati. Ja kāds periods nav ņemts vērā, tad personai pašai ir jāiesniedz dokumenti, kas to pierāda.

Valsts pensiju apdrošināšanai brīvprātīgi var pievienoties: persona, kura pastāvīgi dzīvo Latvijā, nav obligāti sociāli apdrošināta, nav piešķirta valsts vecuma pensija saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām”; diasporas locekļi, kuri vienlaikus nav obligāti apdrošinātas personas (arī citā valstī), kā arī nesaņem pensiju savā mītnes valstī ES vai valstī, ar kuru Latvijai ir noslēgts sociālās drošības līgums.

Pārtraucot darba tiesiskās attiecības 2003. gadā, saņēmāt aprēķinu, kā arī darba grāmatiņā bija jābūt ierakstam par datumu, ar kuru darba attiecības izbeigtas. Apstrīdēt darba tiesisko attiecību izbeigšanas termiņu varējāt tiesā. Latvijas Republikas Darba likums arī 2003. gadā noteica: Visi prasījumi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, noilgst divu gadu laikā, ja likumā nav noteikts īsāks noilguma termiņš.

Cilvēkam pašam darba mūžā ir jāseko līdzi informācijai par savu sociālo apdrošināšanu. Latvijā jau ilgstoši ir nodrošināta iespēja uzzināt datus par savu apdrošināšanas stāžu, izmantojot portāla Latvija.lv elektroniskos pakalpojumus, tajā skaitā e-pakalpojumu Informācija par reģistrēto darba stāžu līdz 1996. gadam, e-pakalpojumu Informācija par sociālās apdrošināšanas iemaksām un apdrošināšanas periodiem u. c.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas