E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22822
Lasīšanai: 3 minūtes

Bezdarbnieka pabalsts pirms un pēc bērna kopšanas atvaļinājuma

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2021
Elans

Labdien. Jautājums par bezdarbnieka pabalstu pirms un pēc dekrēta atvaļinājuma. Cik saprotu, tad arī, paliekot bez darba 60 dienas pirms dekrēta atvaļinājuma un saņemot par šo periodu bezdarbnieka pabalstu, ir iespējams doties dekrēta atvaļinājumā un saņemt vecāku pabalstu pilnā apmērā. Jautājums, kas notiek ar bezdarbnieka pabalstu pēc dekrēta atvaļinājuma, to rēķina no jauna par 8 mēnešiem, vai tas tiek maksāts kā turpinājums? Un kas ir gadījumā ,ja pēc dekrēta tomēr darbu atrod un tajā tiek strādāts, piemēram, divas nedēļas, pēc kurām darbs tiek zaudēts, vai šajā gadījumā bezdarbnieka pabalsts , un vai tas tiek rēķināts no iemaksām pirms dekrēta?

A
atbild:
11. aprīlī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Maternitātes pabalstu pirms un pēc dzemdībām var saņemt sieviete, kura ir darba ņēmēja vai pašnodarbinātā (tātad – sociāli apdrošināta) un kurai ārsts ir izsniedzis darbnespējas lapu B saistībā ar grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu.

Vēl ir nosacījums, ka sieviete, kura nav nodarbināta pabalsta piešķiršanas dienā, var saņemt maternitātes pabalstu, ja ir zaudējusi darba ņēmējas vai pašnodarbinātās statusu ne vairāk kā 60 dienas pirms grūtniecības atvaļinājuma sākuma datuma.

Ja ir piešķirts maternitātes pabalsts, tad ir tiesības saņemt arī vecāku pabalstu.

Vienlaikus saņemt bezdarbnieka pabalstu un maternitātes pabalstu nevar, tāpat vienlaikus nevar saņemt bezdarbnieka pabalstu un vecāku pabalstu.

Kamēr persona kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam un saņem bērna kopšanas vai vecāku pabalstu, sociālās apdrošināšanas iemaksas par pabalsta saņēmēju veic valsts (izņemot par personām, kurām vecāku pabalsts piešķirts kā pašnodarbinātajām), apdrošinot arī bezdarba gadījumam. Tas nozīmē, ka pabalsta saņemšanas periods veido apdrošināšanas periodu bezdarbam.

Lai noteiktu tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, jābūt izpildītiem šādiem nosacījumiem:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • Latvijā ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Ja 12 mēnešu periodā personai bezdarbnieka pabalsts tiek piešķirts atkārtoti, to piešķir, ņemot vērā šajā periodā iepriekš piešķirto bezdarbnieka pabalstu saņemšanas ilgumu dienās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 78 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas