E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22817
Lasīšanai: 2 minūtes

Nesaņemtie uzturlīdzekļi netiek pielīdzināti zaudējumu veidam

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2021
Anete

Labdien! Situācija ir tāda: ir pieaudzis cilvēks (27 gadi). Bērnībā no sava tēva viņš nesaņēma nekādu palīdzību un uzturlīdzekļus arī, tēvs ir trešās valsts pilsonis. Vai ir iespēja par visiem gadiem saņemt nesamaksātos uzturlīdzekļus no tēva? Un ar ko sākt? Tēva atrašanās vieta šobrīd nav zināma.

A
atbild:
14. aprīlī, 2021

Civillikuma 179. pants uzliek ikvienam vecākam par pienākumu uzturēt savu bērnu līdz laikam, kamēr bērns var pats sevi uzturēt, nodrošinot savam bērnam vismaz minimālo uzturlīdzekļu apmēru neatkarīgi no savām mantiskajām spējām.

Vecākam, ar kuru bērns dzīvo, ir tiesības piedzīt uzturlīdzekļus no otra vecāka, kas šos uzturlīdzekļus nesniedz, vai nu tiesas ceļā, iesniedzot prasības pieteikumu, vai arī vēršoties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu.

Pilngadību sasniegusi persona var pati iesniegt prasību tiesā vai vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu. Pēdējā gadījumā Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija pieņem lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu, pamatojoties uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 3. panta pirmo daļu, kas noteic, ka uzturlīdzekļi tiek piešķirti no fonda līdzekļiem pilngadību sasniegušai personai līdz 21 gadu vecumam, ja persona turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai profesionālo izglītību.

Līdz ar to šajā situācijā personai nav iespējams iegūt neizmaksātos uzturlīdzekļus no tēva. Uzturlīdzekļu nesaņemšana Civillikuma izpratnē uzskatāma nevis par zaudējuma veidu, bet gan par uztura saņemšanu, ko bērna vecāks vai bērns pats, sasniedzot pilngadību, var prasīt no otra vecāka periodā, kamēr ir nepieciešama viņa uzturēšana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas