E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22813
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
5
1
5

Ienākuma nodokļa atbrīvojums, pārdodot nekustamo īpašumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2021
Oksana

Labdien. Tētis man uzdāvināja dzīvokli, bet tas man nav vienīgais īpašums. Cik ilgi man jābūt deklarētai šajā dzīvoklī, lai nemaksātu nodokli? Un cik ilgi īpašumam jābūt reģistrētam zemesgrāmatā? Paldies.

A
atbild:
08. aprīlī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Jautājumā tas nav norādīts, cik noprotams, jūs interesē, vai būs jāmaksā nodoklis no ienākuma, ja šo dāvinājumā saņemto dzīvokli pārdosiet.

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību.

Deklarēšanās īpašumā, ko pārdod, ir viens no kritērijiem, ko ņem vērā, piemērojot nodokļa atbrīvojumu gūtajam ienākumam, ja tas nav vienīgais īpašums.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts, ka nodoklis nav jāmaksā:

  • ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese.

Deklarēšanās prasība ir jebkuri 12 mēneši pēc kārtas pēdējo 60 mēnešu laikā līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai. Tātad, lai būtu tiesības uz nodokļa atbrīvojumu, pēdējos 60 mēnešos ir jāietilpst 12 mēnešu deklarēšanās periodam.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas