E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22800
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Kārtība, kādā atmaksā valsts nodevas administratīvajās lietās

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2021
Jānis

Administratīvās tiesas spriedumā nolemts man atmaksāt valsts nodevu. Ir pagājuši jau divi mēneši, bet tā arī neesmu to vēl saņēmis. Kā man rīkoties?

A
atbild:
17. martā, 2021
Sandis Zellis
jurists

Valsts nodevu atmaksa nav administratīvo tiesu kompetencē. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 85 “Kārtība, kādā administratīvajā lietā iemaksā, atmaksā un atlīdzina valsts nodevu un iemaksā un atmaksā drošības naudu” 8. punktam valsts nodevu atmaksā Administratīvā procesa likuma 125. pantā minētajos gadījumos pēc attiecīga iesnieguma iesniegšanas Valsts ieņēmumu dienestā.

Līdz ar to, ja attiecīgais administratīvās tiesas spriedums ir stājies spēkā, jums jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā, iesniegumā ietverot minēto noteikumu 9. punktā norādīto informāciju:

  • iestādi, kurai adresēts iesniegums;
  • personas datus (fiziska persona – vārdu, uzvārdu, personas kodu un deklarētās dzīvesvietas adresi, juridiska persona – nosaukumu, reģistrācijas numuru un juridisko adresi);
  • pārstāvības pamatu, ja iesniegumu iesniedz attiecīgās personas pārstāvis (iesniegumam pievieno normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā apliecinātu attiecīgas pilnvaras vai pārstāvības tiesības apliecinoša dokumenta kopiju);
  • administratīvās lietas numuru, kuras ietvaros veikta iemaksa;
  • maksājuma rīkojuma datus (maksājuma datums, konta numurs, uz kuru veikts pārskaitījums, maksājuma mērķis);
  • datumu un numuru tiesas vai tiesneša nolēmumam, uz kuru pamatojoties atmaksājama vai atlīdzināma valsts nodeva (izņemot, ja atmaksa jāveic Administratīvā procesa likuma 125. panta ceturtajā daļā minētajos gadījumos);
  • atmaksājamo vai atlīdzināmo summu cipariem un vārdiem;
  • kredītiestādes nosaukumu un konta numuru, uz kuru veikt pārskaitījumu;
  • iesnieguma iesniegšanas datumu.

Turklāt iesniegumam jāpievieno attiecīgā sprieduma noraksts vai apliecināta kopija (izņemot, ja atmaksa jāveic Administratīvā procesa likuma 125. panta ceturtajā daļā minētajos gadījumos).

Informācijai: tiesas spriedums administratīvajās lietās stājas spēkā pēc tam, kad beidzies termiņš tā pārsūdzēšanai apelācijas kārtībā un sūdzība nav iesniegta. Ja likumā paredzēts, ka pirmās instances tiesas spriedums nav pārsūdzams, šāds spriedums stājas spēkā tā pasludināšanas dienā. Ja likumā paredzēts, ka pirmās instances tiesas spriedums ir pārsūdzams, iesniedzot kasācijas sūdzību, šāds tiesas spriedums stājas spēkā pēc tam, kad beidzies termiņš tā pārsūdzēšanai kasācijas kārtībā. Ja apelācijas sūdzība vai – likumā noteiktajos gadījumos – kasācijas sūdzība iesniegta, bet attiecīgi Administratīvā apgabaltiesa vai Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments atteicis tiesvedības ierosināšanu, ierosināto tiesvedību izbeidzis vai atstājis sūdzību bez izskatīšanas, spriedums stājas spēkā ar attiecīgā lēmuma spēkā stāšanos (Administratīvā procesa likuma 263. panta pirmā daļa). Savukārt apelācijas instances tiesas spriedums stājas spēkā pēc tam, kad beidzies termiņš tā pārsūdzēšanai kasācijas kārtībā un kasācijas sūdzība nav iesniegta. Tomēr, ja kasācijas sūdzība ir iesniegta, apelācijas instances tiesas spriedums stājas spēkā vienlaikus ar Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta rīcības sēdes lēmumu, ja ir atteikts ierosināt kasācijas tiesvedību, kasācijas tiesvedība izbeigta vai kasācijas sūdzības atstātas bez izskatīšanas vai Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta spriedumu, ja apelācijas instances tiesas spriedums nav atcelts (Administratīvā procesa likuma 309. panta pirmā un otrā daļa).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas