E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22793
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Vai saimnieciskās darbības veicējam atkārtoti jāreģistrējas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2021
Solvita

Esmu pašnodarbināta persona. Esmu reģistrējusies kā friziere. Sakarā ar rokas traumu darba intensitāte ir samazināta līdz minimumam, bet vēl strādāju. Lai iegūtu papildu ienākumus, esmu nolēmusi platformā etsy.com tirgot digitālas preces, kuras pārsvarā iegādājas pircēji no Amerikas. Vai man Valsts ieņēmumu dienestā jāreģistrē savs etsy.com veikals? Vai vēlreiz jāreģistrējas kā saimnieciskās darbības veicējai? Ja pārdodu digitālas preces ārpus Latvijas, vai man ir jābūt PVN maksātājai? Un vai ienākumus no frizētavas un etsy.com drīkst apvienot vienā darbībā (respektīvi, vai drīkst, piemēram, par etsy.com ienākumiem nopirkt fēnu frizētavas vajadzībām)? 

A
atbild:
14. aprīlī, 2021
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Situācijā, kad personai jau ir reģistrēta saimnieciskā darbība, papildus atkārtoti reģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā nav nepieciešams. Ienākumi no etsy.com ir iekļaujami personas saimnieciskās darbības ieņēmumos.

Pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas kārtība ir nosakāma atkarībā no darījuma ekonomiskā satura un būtības, un katram konkrētajam darījumam tiek piemēroti tie normatīvie akti, kas ir spēkā darījuma brīdī.

No sniegtā apraksta nevar identificēt, kādas konkrētas preces tiks piegādātas vai kādi konkrēti pakalpojumi tiks sniegti, kā arī nav skaidri preču piegādes vai pakalpojuma sniegšanas nosacījumi (līgumi, rēķinu izrakstīšanas kārtība). Tāpēc sniedzam teorētisku atbildi, pieņemot, ka tiks sniegti Pievienotās vērtības nodokļa likuma 1. panta 4.1 punktā minētie elektroniski sniegti pakalpojumi.

Ja pašnodarbinātā persona sniedz elektroniski sniegtu pakalpojumu citas Eiropas Savienības reģistrētam PVN maksātājam, izrakstot par to rēķinu savā vārdā (vai kāda cita persona to pēc vienošanās izraksta pašnodarbinātās personas vārdā), tad pašnodarbinātajai personai pirms šāda pakalpojumu sniegšanas saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 55. panta pirmās daļas 3. punktu ir jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā.

Ja pašnodarbinātā persona izraksta rēķinu (vai kāda cita persona to pēc vienošanās izraksta pašnodarbinātās personas vārdā) par elektroniski sniegtu pakalpojumu jebkādai Latvijas personai, citas Eiropas Savienības personai, kas nav PVN maksātājs, kā arī trešo valstu vai teritoriju jebkādai personai, kas šo elektroniski sniegto pakalpojumu izmantos Latvijā, tad saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 59. panta pirmo daļu reģistrācija VID PVN maksātāju reģistrā ir obligāta tikai tad, ja visu pašnodarbinātās personu veikto ar PVN apliekamo darījumu vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā ir pārsniegusi 40 000 eiro.

Vienlaikus pašnodarbinātajai personai, sniedzot elektroniski sniegtus pakalpojumus citas Eiropas Savienības personai, kas nav PVN maksātājs, jāseko līdzi arī reģistrēšanās nepieciešamībai katrā pakalpojuma saņēmēja dalībvalstī vai MOSS (mini vienas pieturas aģentūra) sistēmā atbilstoši Pievienotās vērtības nodokļa likuma 140.1 pantā noteiktajam.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas