E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22790
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par nodokļiem, ja darba devējs ir Eiropas uzņēmums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2021
Irina

Labdien! Es plānoju slēgt līgumu ar Eiropas uzņēmumu, kas piedāvā man strādāt attālināti. Pēc līguma summa, kuru es saņemšu, būs bruto, un mēs noslēgsim līgumu uz gadu, kas būs kontrakts ar ikmēneša iemaksām (vēlāk pagarināts atkal uz gadu utt.). Idejiski man pašai būs no šiem ieņēmumiem jāmaksā nodokļi šeit, Latvijā. Kā man maksāt šos nodokļus, vai man jāreģistrējas par pašnodarbinātu personu? Gadā ienākumi būs apmēram 70 000. Un kas notiek tad, ja es plānoju pārvākties uz citu valsti? Vai man te kaut kā jānoformē statuss speciāli, lai nodokļus nemaksātu dubultā?

A
atbild:
29. martā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tas, kādi nodokļi būs jāmaksā, atkarīgs gan no tā, vai Eiropas uzņēmumam Latvijā ir pastāvīgā pārstāvniecība, gan no tā, kādu darba tiesisko attiecību līgumu paredzēts slēgt.

Kad līgums būs noslēgts, pamatojoties uz konkrētu informāciju, savus kā nodokļu maksātāja pienākumus noskaidrosiet Valsts ieņēmumu dienestā.

Pārceļoties uz citu valsti, noteiktās situācijā ir jākārto formalitātes. VID tīmekļvietnē informācijā “Latvijas rezidenti ārvalstīs” ir paskaidrots: saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra likumu, ja persona, kurai ir Latvijas valstiskā piederība, uzturas ārpus Latvijas ilgāk par sešiem mēnešiem, tās pienākums ir paziņot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei savas dzīvesvietas adresi ārvalstī, kā arī citas izmaiņas Iedzīvotāju reģistrā iekļautajās ziņās par sevi, saviem bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem, un personām, kas atrodas tās aizbildnībā vai aizgādnībā (ar Latvijas konsulārās vai diplomātiskās pārstāvniecības starpniecību), ja šīs izmaiņas izdarītas ārvalsts institūcijās.

Tomēr deklarētā dzīvesvieta ārvalstī nav vienīgais kritērijs, pēc kura VID var noteikt, vai persona ir uzskatāma par nerezidenti.

Ja fiziskā persona uzskata, ka nodokļu aprēķināšanas vajadzībām tā ir Latvijas nerezidente un nodokļus no saviem gūtajiem ienākumiem maksās savā rezidences valstī – ārpus Latvijas –, tad Latvijas VID viņai jāiesniedz:

  • iesniegums par Latvijas rezidenta statusa maiņu, norādot datumu, sākot ar kuru personu uzskata par nerezidenti, un sniedzot ar faktiem pamatotu informāciju par to, ka persona neuzturas Latvijā ilgāk par 183 dienām jebkurā 12 mēnešu periodā un personai ir izveidojušās ciešākas personiskās un ekonomiskās attiecības ar ārvalsti nekā ar Latviju;
  • tās valsts, par kuras rezidenti ir kļuvusi fiziskā persona, nodokļu administrācijas izsniegta rezidences apliecība vai rezidences valsts nodokļu administrācijas izsniegts dokuments, kas apliecina, ka šī persona ir atzīta par rezidenti nodokļu maksāšanas nolūkiem konkrētajā valstī.

Pēc iesniegto dokumentu (iesnieguma un rezidences apliecības vai tai pielīdzināma dokumenta) izvērtēšanas VID uzskata personu par nerezidenti ar datumu, kad tā atstāja Latviju, vai ar datumu, kuru personas rezidences valsts nodokļu administrācija norādījusi rezidences apliecībā vai dokumentā, kas apliecina personas rezidenci, kā šīs valsts rezidences iegūšanas dienu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas