E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22769
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja īpašnieks nevēlas pārdot zemi, nevar viņu piespiest to darīt

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2021
Pēteris

Labdien! Pirms diviem gadiem iegādājos Rīgā trīsistabu dzīvokli un jau pirkšanas laikā noskaidroju, ka dzīvoklim nepienākas domājamā zemes daļa un ka tā ir jānomā. Katru mēnesi maksāju kopā ar komunālo rēķinu noteiktu summu par nomu, bet gada griezumā sanāk samaksāt visai nesamērīgi lielu summu (vairāk nekā 240 eiro) par zemes nomu. Vai ir kāda legāla iespēja šo mana dzīvokļa domājamo daļu iegādāties? Uzreiz iegādāties šo domājamo zemes daļu man ilgtermiņā būtu izdevīgāk, nekā maksāt zemes nomas maksu katru mēnesi. Zemes īpašniece ir latviešu pensionāre, kas dzīvo Austrālijā. Esmu noskaidrojis šīs zemes īpašnieces pārstāvi Latvijā. Īpašnieces pārstāve solīja atbildēt uz manu jautājumu vēlāk, bet pēc tam ne uz zvaniem, ne īsziņām, ne e-pasta vēstulēm vairs nav atbildējusi.

A
atbild:
15. martā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Piespiedu nomas tiesiskās attiecības pastāv piespiedu dalītā īpašuma gadījumos, kad uz zemes uzcelta ēka ir patstāvīgs īpašuma objekts un pieder citai personai, nevis zemes īpašniekam. Šādās situācijās, lai ēkas īpašnieks varētu izmantot savu īpašuma tiesību uz ēku, ir vajadzīgs, ka tā lietošanā ir ēkai nepieciešamā zeme. Tādēļ piespiedu dalītā īpašuma gadījumos likums paredz, ka iesaistīto pušu starpā pastāv piespiedu nomas tiesiskās attiecības.

Dalītā īpašuma izbeigšana nav iespējama piespiedu kārtā, un arī zemes īpašnieku nevar piespiest atsavināt īpašumu, pārdot savu zemi, ja viņš to nevēlas.

Satversmes 105. pants nosaka: “Ikvienam ir tiesības uz īpašumu. Īpašumu nedrīkst izmantot pretēji sabiedrības interesēm. Īpašuma tiesības var ierobežot vienīgi saskaņā ar likumu. Īpašuma piespiedu atsavināšana sabiedrības vajadzībām pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos uz atsevišķa likuma pamata pret taisnīgu atlīdzību.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas