E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22760
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Veselība
1
1
1
1

Nosūtījumu uz invaliditātes ekspertīzi VDEĀVK izsniedz ģimenes ārsts vai ārstējošais ārsts

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2021
Katrīne

Labdien! Dekrēts man beidzās š. g. 17. februārī, un darbā jāatgriežas tikai aprīļa beigās. Pagājušā gada decembrī man konstatēja vēzi, līdz ar to varu kārtot invaliditāti. Vai no sākuma man jāgaida diena, kad atgriezīšos darbā, tad jākārto A slimības lapa, tad B slimības lapa un tikai tad invaliditāte? Vai var kārtot abus reizē un saņemt pabalstu par abiem? Un cik ilgs sanāk slimošanas periods: 6 mēneši vai gads?

A
atbild:
22. martā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Invaliditātes ekspertīzi veic Veselības un darbspējas ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK). Uz ekspertīzi nosūta ģimenes ārsts vai ārstējošais ārsts.

Invaliditātes grupas piešķiršanas pamats ir slimības izraisītie funkcionēšanas ierobežojumi. Veicot invaliditātes ekspertīzi, vērtē arī slimības izraisītos funkcionēšanas ierobežojumus (piemēram, ierobežojumus pārvietoties, veikt pašaprūpi u. c.). Katrs gadījums tiek izvērtēts individuāli, un personām ar vienu un to pašu diagnozi, ņemot vērā katras personas funkcionēšanas ierobežojumu smaguma pakāpi, var piešķirt atšķirīgu invaliditātes grupu vai arī invaliditāti nenoteikt.

Invaliditāti var noteikt cilvēkiem ar fiziskās vai garīgās veselības problēmām, ja viņi ir nepārtraukti ārstējušies vismaz sešus mēnešus pirms ekspertīzes veikšanas dienas un ja šo problēmu dēļ ir radušies stabili funkcionēšanas traucējumi, ko apliecina medicīniski dokumenti. Ja veselības traucējumi ir ļoti smagi un ar nelabvēlīgu prognozi, uz invaliditātes ekspertīzi, konsultējoties ar savu ārstu, var pieteikties, arī negaidot sešu mēnešu ārstēšanās laiku.

Nosūtījumu uz invaliditātes ekspertīzi VDEĀVK izsniedz ģimenes ārsts vai ārstējošais ārsts. Papildus VDEĀVK jāiesniedz personas iesniegums, funkcionālo spēju pašnovērtējuma anketa un citi medicīniskie dokumenti, ja ārsts vai pati persona uzskata, ka tie ir nepieciešami ekspertīzei.

Tas, kāda ir situācija, atbilstoši kurai ģimenes ārsts vai ārstējošais ārsts lems par darbnespēju vai nosūtīšanu uz VDEĀVK, jāpārrunā ar ārstu.

Darbnespējas periodā darba devējam jāizmaksā slimības nauda tikai par tām A lapas dienām, kad darbiniekam bija jāierodas darbā, bet viņš to nevarēja izdarīt sakarā ar iestājušos darbnespēju, tādējādi atlīdzinot darbā negūtos ienākumus. Bērna kopšanas atvaļinājuma laikā darba devējs algu nemaksā. Laikā, kad esat atvaļinājumā bez darba samaksas, nav jāierodas darbā un jāveic darba pienākumi, līdz ar to par šo laiku darba devējs slimības naudu (par A lapu) nemaksā.

Likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” noteikts, ka slimības pabalstu (kad ir darbnespējas lapa B) piešķir, ja persona darbnespējas dēļ neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus. Ja darbā nav jāierodas un slimības dēļ netiek zaudēti algotā darbā gūstamie ienākumi, tad slimības pabalstu nepiešķir.

Darbiniekam ir tiesības pārtraukt bērna kopšanas atvaļinājumu ātrāk, informējot par to darba devēju un iesniedzot iesniegumu. Darba likuma 156. panta piektā daļa paredz, ka “bērna kopšanas atvaļinājuma pārtraukšana pirms piešķirtā atvaļinājuma termiņa beigām īstenojama darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajā kārtībā vai pamatojoties uz darba devēja un darbinieka vienošanos. Darbiniekam ir tiesības atgriezties darbā, paziņojot par to darba devējam ne mazāk kā divas nedēļas iepriekš, ja objektīvu apstākļu dēļ zudis pamats turpmākai bērna kopšanai”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas