E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22752
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
3
3

Kad jāreģistrē saimnieciskā darbība, ja tiek gūti ieņēmumi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2021
Janis

Labdien! Es nesen esmu sācis ierakstīt tiešsaistes video, kurus cilvēki skatās platformā twitch.tv. Tur ir iespējams, ka man var nākt maksājumi par to, ka es tiešsaistē ierakstu, kā spēlēju spēles vai runāju ar cilvēkiem. Daži cilvēki var man dāvināt naudu, nospiežot pogu “Donate”. Diemžēl es īsti nesaprotu, kā varu samaksāt nodokļus par šiem ienākumiem.

A
atbild:
14. aprīlī, 2021
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Par saimniecisko darbību uzskata jebkuru darbību, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ir noteikts, ka fiziskās personas darbība kvalificējama kā saimnieciskā darbība, ja tā atbilst vienam no šādiem kritērijiem:

1) darījumu regularitāte un sistemātiskums (trīs un vairāk darījumi taksācijas periodā vai pieci un vairāk darījumi trijos taksācijas periodos);

2) ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk eiro taksācijas gadā, izņemot ienākumus no personīgā īpašuma atsavināšanas;

3) darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

Tādējādi ienākumu gūšana no twitch.tv ir klasificējama kā saimnieciskā darbība, kuru veicot ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam.

Ienākumam no saimnieciskās darbības, kuru nosaka kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību, piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi: 20% – gada ienākumam līdz 20 004 eiro, 23% – gada ienākuma daļai, kas pārsniedz 20 004 eiro, bet nepārsniedz 62 800 eiro un 31% – gada ienākuma daļai, kas pārsniedz 62 800 eiro.

Plašāku informāciju par saimnieciskās darbības reģistrēšanu un nodokļu maksāšanas kārtību jūs varat iegūt VID mājaslapas sadaļās “Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem” un “Saimnieciskās darbības veicēji”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas