E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22735
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu lemj darba devējs

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. martā, 2021
Evija

Labdien! Vai varu izmantot bezalgas atvaļinājumu, ja neesmu izmantojusi visu apmaksāto ikgadējo atvaļinājumu? Situācija tāda, ka piespiedu kārtā var nākties iet atvaļinājumā, bet to gribu izmantot citā laikā. Šobrīd varētu iet bezalgas atvaļinājumā. Vai darba devējs to var pieļaut?

A
atbild:
12. martā, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

Bezalgas atvaļinājums jeb atvaļinājums bez darba samaksas saglabāšanas uz darbinieka un darba devēja vienošanās pamata tiek piešķirts uz laiku, par kādu puses vienojas.

Tas nav saistīts ar ikgadējā atvaļinājuma izmantošanu un neietekmē tā piešķiršanu. Ikgadējo atvaļinājumu piešķir, pusēm vienojoties vai saskaņā ar iepriekš sastādītu grafiku. Apmierinot darbinieka lūgumu par bezalgas atvaļinājuma piešķiršanu, darba devējam ir tiesības prasīt iemeslus un izlemt par piešķiršanu vai atteikšanu. Darba likuma 153. pants darba devējam deleģē šādas tiesības.

Atšķirībā no ikgadējā atvaļinājuma, kas Darba likumā ir regulēts pietiekami detalizēti, bezalgas atvaļinājuma piemērošanā darbiniekam ir jāatceras, ka saskaņā ar Darba likuma 152. pantu laikā, kurš dod tiesības uz ikgadējo atvaļinājumu, neieskaita bezalgas atvaļinājumu, kas ir ilgāks par četrām nedēļām viena gada laikā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas