E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22726
Lasīšanai: 3 minūtes
33
33

Kā rīkoties, ja darba devējs neizmaksā nopelnīto algu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2021
Kirils

Labdien! Netika izpildīti noslēgtā līguma nosacījumi. Līdz šai dienai (04.01.2021.) ir izmaksātas tikai divas algas. Nodokļi netika maksāti, un ir šaubas par to, ka šis līgums tika reģistrēts. Darba devējs saskaņā ar līgumu apņēmās maksāt nodokļus, kā arī katru mēnesi maksāt algu. Ja šie līguma punkti netiek izpildīti, tad darba devējam ir jāmaksā kompensācija, kā arī soda nauda par nokavētajiem maksājumiem. Tas netika izpildīts. Lūdzu, paskaidrojiet, pie kā vērsties, lai darba devējs samaksātu man algu. Kā noformēt brīdinājuma vēstuli? Kur es varu atrast aizpildāmās veidlapas formu? Vai pastāv iespēja, ka jūs aizpildāt šo formu?

A
atbild:
12. martā, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls

LV portāla e-konsultāciju ietvaros iesniedzēju jautājumiem nav paredzēts pievienot dokumentus.

Ja darba devējs nav pildījis nolīgtā darba līguma noteikumus attiecībā uz darba samaksu, jums var ieteikt vispirms rakstveidā (iesniegums) brīdinājuma kārtībā darba devēju aicināt nokārtot saistības. Iesniegums jāraksta uz papīra brīvā formā, adresējot darba devējam, un jāiesniedz personīgi vai jānosūta ierakstītā sūtījumā vai parakstītu ar e-parakstu.

Iesnieguma teksts varētu būt šāds:

Darba devēja juridiskais nosaukums

Vadītāja  vārds uzvārds 

Jūsu vārds, uzvārds

Jūsu ieņemamais amats

IESNIEGUMS

Lūdzu saskaņā ar .. gada .. datumā noslēgto darba līgumu Nr. .. izmaksāt man pienākošos darba samaksu par .. mēnešiem. Ja darba samaksa netiks izmaksāta, informēju, ka vērsīšos ar iesniegumu Valsts darba inspekcijā un/ vai tiesā.

Datums un paraksts (atšifrējums: vārds, uzvārds) 

Gadījumos, kad pušu starpā nav strīda par darba samaksas apmēru, Valsts darba inspekcija izdod rīkojumu darba devējam par darba samaksas izmaksāšanu. Šāda rīkojuma izpildi kontrolē pati Valsts darba inspekcija.

Savukārt, ja ir strīds par darba samaksas apmēru, šādu strīdu iespējams izšķirt tiesā. Vēršoties ar prasību tiesā, būtu lietderīgi izvērtēt prasības nodrošināšanas pamatojumu un iespējas, jo pastāv risks, ka šādi darba devēji var būt uz maksātnespējas robežas sliekšņa.

Informāciju par veiktajiem nodokļu maksājumiem iespējams iegūt portāla latvija.lv sadaļā “Kur uzzināt, vai darba devējs par mani maksā nodokļus?”.

Labs saturs
33
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas