E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22720
Lasīšanai: 3 minūtes
10
10

Kā iegūt īpašumtiesības uz bezsaimnieka būvi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2021
Līga

Labdien! Pirms 10 gadiem mantoju (no sava tēva) īpašumā zemi. Tēvs šo zemi bija ieguvis kā kompensāciju no pašvaldības par tās pretlikumīgajām darbībām. Zemes īpašums ir ierakstīts zemesgrāmatā uz mana vārda. Uz īpašuma atrodas ēka (šķūnis, ekspluatācija uzsākta 1934. gadā). Šis šķūnis ir ierakstīts kadastra informācijas sistēmā, bet tam nav reģistrētas īpašumtiesības un tas nav ierakstīts zemesgrāmatā. Kadastra informācijas sistēmā tas atzīmēts kā “Piederība: būve bez subjekta”. Domāju, ka tas nekad arī nav bijis neviena īpašumā, agrāk tas bija kolhoza šķūnis. Kādas procesuālās darbības man jāveic, lai iegūtu īpašumtiesības uz šo šķūni?

A
atbild:
26. martā, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Ja īpašums nav reģistrēts zemesgrāmatā, kadastra informācijas sistēmā nav informācijas par īpašnieku vai īpašnieks ir juridiskā persona, kas sen ir likvidēta, tad tiesā jāceļ prasība par to, ka šī manta ir piekritīga valstij. Prasību tiesā var celt ieinteresētā persona, piemēram, zemes īpašnieks, uz kura zemes atrodas nevienam nepiederoša būve.

LV portāls e-konsultācijā ir skaidrojis: pēc tiesas sprieduma spēkā stāšanās īpašums nonāk valsts uzskaitē, un tālāk ar to rīkojas akciju sabiedrība “Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor” (iepriekš – Privatizācijas aģentūra). Pēc likuma publisko aktīvu pārvaldītājam “Possessor” ir jāpiedāvā attiecīgās administratīvās teritorijas pašvaldībai pārņemt dzīvokli pašvaldības īpašumā. Ja pašvaldības dome atsakās pārņemt nekustamo īpašumu, publisko aktīvu pārvaldītājs “Possessor” var veikt darbības īpašuma pārdošanai izsolē. Izsoles notiek elektroniski, un izsolē ir tiesības piedalīties arī jums (detalizētāku informāciju par izsolēm var uzzināt šeit).

Darbības pēc tiesas sprieduma taisīšanas noteiktas arī Ministru kabineta noteikumos Nr. 1354 “Kārtība, kādā veicama valstij piekritīgās mantas uzskaite, novērtēšana, realizācija, nodošana bez maksas, iznīcināšana un realizācijas ieņēmumu ieskaitīšana valsts budžetā”.

Vairāk par rīcību ar bezīpašnieka mantu var lasīt publikācijā “Kā rīkoties ar bezmantinieka un bezīpašnieka mantu”.

Labs saturs
10
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas