E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22707
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Dokumentu spēkā esamība

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2021
Olegs

Vai pilnvarai (t. sk. sastādītai un izdotai ārzemēs) pārstāvēt personas intereses kriminālprocesā Latvijas Republikā obligāti jābūt notariāli apliecinātai? Ja jā, uz kāda tiesiska pamata?

A
atbild:
15. martā, 2021

Personu pārstāvības vai aizstāvības tiesības un kārtība Latvijā ir noteikta Kriminālprocesa likumā, līdz ar to atkarībā no personas statusa kriminālprocesā pārstāvības noformējuma prasības var būt definētas atšķirīgi. 

Civillikums visos gadījumos neparedz pilnvaras izdošanu notariālā akta veidā, taču šādas prasības vai būt noteiktas speciālajos likumos.

Piemēram, Kriminālprocesa likuma 104. panta 1. daļa noteic, ka cietušo – pilngadīgu fizisko personu – var pārstāvēt jebkura pilngadīga fiziskā persona, kurai nav nodibināta aizgādnība, pamatojoties uz cietušā pilnvarojumu, ko noformē kā notariāli apliecinātu pilnvaru.

Kā arī Krimināllikuma 536. panta 3.daļa nosaka: ja rakstveida izlīgumu iesniedz apsūdzētais bez cietušā klātbūtnes un cietušais ir fiziskā persona, izlīgumam jābūt notariāli vai Valsts probācijas dienesta apmācīta starpnieka apliecinātam.

Savukārt par ārvalstīs izdotu pilnvarojumu paskaidrojam: atkarībā no tā, kurā valstī pilnvarojums ir izdots, var būt nepieciešamība arī pēc šāda dokumenta legalizācijas (izdevēja valstī), lai tas būtu atzīts Latvijas Republikā. To nosaka Dokumentu legalizācijas likums.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas