E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22692
Lasīšanai: 3 minūtes

Parādnieka tiesības piedziņas procesā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2021
Natalija

Labdien! Ir tāda situācija, esmu precējusies, 3 bērnu māte, jaunākais ir 8 mēnešus vecs bērns, bet ar vīru īsti kopā nedzīvojam. Esmu šobrīd bez darba. Pirms kāda laika vērsos pie kredītiestādēm un aizņēmos naudu. Maksāju, kamēr bija sava nauda, tad paliku bez peļņas, un te pieteicās bērniņš. Šobrīd kontā ienāk tikai nauda, kuru ieskaita bērna tēvs. Tiesu izpildītāji bloķē kontu. Es esmu strupceļā, īsti nav no kā maksāt šobrīd parādus. Kā man labāk rīkoties?

A
atbild:
28. aprīlī, 2021

Parādnieks var mēģināt izlietot savas tiesības, kas noteiktas Civilprocesa likuma 206. pantā: (1) Tiesa, kas taisījusi spriedumu lietā, ir tiesīga pēc lietas dalībnieka pieteikuma, ievērojot pušu mantisko stāvokli, bērnu tiesības vai citus apstākļus, pieņemt lēmumu par sprieduma izpildīšanas atlikšanu vai sadalīšanu termiņos, kā arī par tā izpildes veida un kārtības grozīšanu. Lēmums par sprieduma izpildīšanas atlikšanu, sadalīšanu termiņos vai izpildes veida un kārtības grozīšanu izpildāms nekavējoties.

(2) Pieteikumu izskata rakstveida procesā, iepriekš par to paziņojot lietas dalībniekiem. Vienlaikus ar paziņojumu tiesa, nosakot termiņu paskaidrojuma iesniegšanai, nosūta lietas dalībniekiem pieteikumu par sprieduma izpildes atlikšanu, sadalīšanu termiņos, tā izpildes veida vai kārtības grozīšanu.

(3) Par tiesas lēmumu atlikt sprieduma izpildīšanu vai to sadalīt termiņos, kā arī par tā izpildes veida un kārtības grozīšanu var iesniegt blakussūdzību. Blakussūdzības iesniegšana neaptur lēmuma izpildi.

Tāpat parādniekam parādu piedziņas procesa gaitā ir tiesības vērsties pie kreditora vai kreditoriem un mēģināt vienoties par pakāpenisku, labprātīgu parādu atmaksu iespēju robežās, lai tādējādi netiktu piemēroti piespiedu izpildes līdzekļi (konta bloķēšana). Ja kreditori tam piekritīs, tiesu izpildītājam tiks nosūtīts pieteikums Civilprocesa likuma 559. panta kārtībā un viņam būs pamats atlikt piespiedu izpildes darbības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas