E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22673
Lasīšanai: 2 minūtes
5
5

Vai ir tiesības uz morālo kompensāciju, ja darbā atrodas reibuma stāvoklī

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2021
Krista

Labdien! Ja darbinieks darba laikā atrodas alkohola stāvoklī un darba devējs izdara morālu spiedienu, kā arī draud ar atbrīvošanu no amata, vai darba devējs ir rīkojies tiesiski? Vai darba ņēmējam ir tiesības uz kompensāciju par morālu kaitējumu?

A
atbild:
18. martā, 2021
Zaida Kalniņa
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Darbinieka tiesības un pienākumus darbavietā regulē darba līgums, kā arī uzņēmuma iekšējie normatīvie dokumenti. Starp tiem ir iekšējās darba kārtības noteikumi. Faktiski ir neiespējami identificēt tādu darbavietu, kas atļautu darbiniekam darba pienākumu izpildi veikt alkohola vai narkotisko vielu reibuma stāvoklī.

Jautājumā norādītā informācija nav pietiekama, lai vērtētu, vai darba devējs ir iereibušajam darbiniekam draudējis un izdarījis morālu spiedienu. Tam būtu nepieciešami apliecinājumi.

Par iekšējās kārtības noteikumu pārkāpumu – atrašanos reibuma stāvoklī darbavietā – atbilstoši Darba likuma 90. pantam darba devējs ir tiesīgs darbiniekam rakstveidā izteikt piezīmi vai rājienu, minot apstākļus, kas norāda uz pārkāpuma izdarīšanu. Pirms piezīmes vai rājiena izteikšanas darba devējs rakstveidā iepazīstina darbinieku ar viņa izdarītā pārkāpuma būtību un pēc tam pieprasa no viņa rakstveida paskaidrojumu par izdarīto pārkāpumu.

Kā norāda zvērināts advokāts Imants Muižnieks, kompensācijas pieprasīšanas pamats darba tiesībās būtu nevienlīdzīgas attieksmes aizlieguma pārkāpums. Tomēr situāciju, kad darbinieks atļaujas darbā ierasties alkohola reibumā, uz šādu gadījumu nevarētu attiecināt, jo darbinieks neatrodas salīdzināmos apstākļos. Tādēļ ir pieļaujamas atšķirīgas tiesiskās sekas. Turklāt, ja darba devējs, konstatējot būtisku darba kārtības pārkāpumu, ir rīkojies likumā noteiktajā kārtībā, lai sauktu darbinieku pie disciplināratbildības, tad pamats apgalvojumam par morālā kaitējuma fakta esamību ir strīdīgs pats par sevi.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas