E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22669
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai MU darbinieka algai piemērojams nodokļa atvieglojums par invaliditāti

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. martā, 2021
Arnis

Labdien! Vai es varu saņemt ienākuma nodokļu atvieglojumus, ja esmu 3. grupas invalīds, strādāju mikrouzņēmumā, vidējā darba alga ir apmēram 350–400 EUR mēnesī. Paldies!

A
atbild:
10. martā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tas, vai pašreiz darba algai var piemērot iedzīvotāju ienākuma nodokļa papildu atvieglojumu par invaliditāti (3. grupai – 120 eiro mēnesī), ir atkarīgs no tā, kādā nodokļu režīmā esat nodarbināts, vai bijāt mikrouzņēmuma darbinieks jau pirms 2021. gada 1. janvāra.

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteic: nodokļu maksātājam tajā taksācijas gada periodā, kurā tas ir mikrouzņēmuma – mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja – darbinieks, nepiemēro nodokļa papildu atvieglojumu.

Mikrouzņēmuma darbinieka algu līdz šim (un atsevišķās situācijās arī pašreiz) ar nodokļiem neaplika, tātad – nebija arī kam atlaidi piemērot.

Pēc mikrouzņēmumu nodokļa reorganizācijas (jaunām prasībām) no šā gada 1. jūlija situācija mainīsies.

Pēc 2021. gada 1. jūlija mikrouzņēmuma darbinieku ienākumiem jāpiemēro darbaspēka nodokļi vispārējā kārtībā – iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN, algas nodoklis) un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) pilnā apmērā.

Tās personas, kas ir reģistrētas kā darbinieki pie mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja līdz 2020. gada beigām, darbu šādā statusā drīkst turpināt līdz 2021. gada 30. jūnijam, līdz ar to uz šiem darbiniekiem attiecas arī ierobežojumi (tostarp viņi nevar izmantot IIN papildu atvieglojumu).

Pieņemot darbinieku no 2021. gada 1. janvāra, par viņu jau no janvāra vispārējā kārtībā ir jāmaksā algas nodoklis un VSAOI. Līdz ar to darbiniekiem, kas šogad pieņemti darbā mikrouzņēmumā, ir tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumu.

Darba devējam ir jāinformē darbinieki, kādi nodokļi par viņu tiek maksāti, kā arī jāpaskaidro to maksāšanas kārtība. Darba samaksas apmērs, ieturētie nodokļi ir redzami algas lapiņā, kuru izsniegt ir darba devēja pienākums, ko nosaka Darba likums.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas