E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22666
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
7
2
7

Beztermiņa īres līgums

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2021
Jons

Labdien! Vienā no jūsu sniegtajām atbildēm izlasīju, ka patlaban Saeimā gatavojas pieņemt jauno Dzīvojamo telpu īres likumu, kas noteiks, ka visi īres līgumi piecu gadu laikā pēc likuma stāšanās spēkā (no 2021. gada 1. maija) būs jāieraksta zemesgrāmatā. Likumprojekta pārejas noteikumi nosaka: ja pēc šā likuma spēkā stāšanās dzīvojamajai telpai, par kuras lietošanu līdz 2021. gada 30. aprīlim ir noslēgts dzīvojamās telpas īres līgums, kas nav ierakstīts zemesgrāmatā, mainās īpašnieks, dzīvojamās telpas ieguvējam šis līgums ir saistošs līdz 2026. gada 31. decembrim, bet, ja noslēgtā dzīvojamās telpas īres līguma termiņš beidzas laikā līdz 2026. gada 31. decembrim, – līdz līgumā noteiktā termiņa beigām. Man ir arī tāda situācija, ka izsolē ir nopirkts dzīvoklis, bet tam, izrādās, ir īrnieki ar līgumu uz nenoteiktu laiku. Un vēl nav zināms, vai būs vai nebūs jāiet uz tiesu, jo vienoties, iespējams, nesanāks, bet tiesāšanās, cik zināms, var aizņemt vismaz 4 gadus, kamēr iziet visas instances. Ja grozījumi stāsies spēkā, vai līgums, kas nav ierakstīts zemesgrāmatā, būs saistošs tikai līdz 2026. gada 31. decembrim, kaut arī tagad ir spēkā uz nenoteiktu laiku? Vai arī šis noteikums attiecas tikai uz tiem, kuriem pēc likuma grozījumu stāšanās spēkā mainīsies īpašnieks? Vai būs tā, ka mans līgums ar īrniekiem būs spēkā tikai līdz 2026. gada 31. decembrim, jo tas nav reģistrēts zemesgrāmatā? Un kā būs, ja īrnieki, uzzinot, ka līgums var kļūt terminēts, tiesai pieprasa to reģistrēt zemesgrāmatā uz nenoteiktu laiku? Un vai pēc likuma grozījumu stāšanās spēkā visi beztermiņa līgumi automātiski kļūs par terminētiem līgumiem, bet tikai uz maksimālo termiņu? Vai būs jāvēršas tiesā, lai līgumam noteiktu termiņu? Paldies!

A
atbild:
09. martā, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Jauno Dzīvojamo telpu īres likumprojektu Saeima vēl nav pieņēmusi galīgajā lasījumā. Līdz ar to likuma gala versija nav skaidra.

Par beztermiņa īres līgumiem Ekonomikas ministrija savā paziņojumā medijiem ir skaidrojusi: ja dzīvojamās telpas īres līgumā, kas noslēgts līdz šī likuma spēkā stāšanās dienai, nav norādīts termiņš, uz kādu dzīvojamā telpa izīrēta, un izīrētājs un īrnieks nevar vienoties par turpmāko dzīvojamās telpas īres līguma termiņu, to noteiks tiesa pēc sava ieskata uz termiņu, kas nepārsniedz 10 gadus, bet nav ilgāks par laiku līdz 2036. gada 31. decembrim. Tāpat ir paredzēts, ka šādiem dzīvojamās telpas īres līgumiem, kuros nav norādīts termiņš, uz kādu dzīvojamā telpa izīrēta, un kuri līdz 2026. gada 31. decembrim nav grozīti vai par kuriem līdz 2026. gada 31. decembrim nav celta prasība tiesā, termiņš ir 2036. gada 31. decembris.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas