E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22652
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Vai jāmaksā nodoklis, ja īpašumā persona bijusi deklarēta pirms vairākiem gadiem

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2021
Zane

Labdien! Likums noteic, ka kapitāla pieauguma nodoklis no nekustamā īpašuma pārdošanas nav jāmaksā, ja nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta. Kā ir traktējams nosacījums par deklarēšanos: vai nekustamajam īpašumam ir jābūt deklarētajai dzīvesvietai vismaz 12 mēnešus pēc kārtas jebkurā 60 mēnešu periodā no brīža, kad nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā uz pārdevēja vārda? Piemēram, vai jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis, ja īpašums iegādāts un reģistrēts zemesgrāmatā pirms 15 gadiem, šobrīd tiek atsavināts un bija pārdevēja deklarētā dzīvesvieta tikai pirmos 3 gadus pēc kārtas?

A
atbild:
09. martā, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Vispārējā kārtībā likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz, ka ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar iedzīvotāju ienākuma nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma. Nodokļa likme ir 20% no starpības, kāda veidojas, no pārdošanas ieņēmuma atņemot īpašuma iegādes un ieguldījumu vērtību.

Nodoklis nav jāmaksā, ja ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese) (likuma 9. panta pirmās daļas 33. punkts).

Ministru kabineta noteikumu Nr. 899 “Likuma Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība” 45. punktā ir noteikts: piemērojot likuma 9. panta pirmās daļas 33. punktu, tajā minētais laikposms, kad nekustamais īpašums bijis personas deklarētā dzīvesvieta (12 mēneši), ir jebkuri 12 mēneši pēdējo 60 mēnešu laikā līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai.

Tātad nodokļa atbrīvošanai noteiktais deklarēšanas kritērijs attiecas uz pēdējiem pieciem gadiem pirms īpašuma pārdošanas.

Pārdodot nekustamo īpašumu, lai noskaidrotu, vai nodoklis jāmaksā, jākonsultējas Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas