E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22644
Lasīšanai: 4 minūtes

Ceļošanas ierobežojumi

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. martā, 2021
Līga

Ministru kabineta noteikumi Nr. 655 paredz: persona nevar ceļot uz Latvijas Republiku no Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstīm, Šveices Konfederācijas un Apvienotās Karalistes, izņemot gadījumu, ja persona pirms iekāpšanas pārvadātāja transportlīdzeklī vai ieceļojot ar transportlīdzekli, kas neveic komercpārvadājumu, pirms ieceļošanas Latvijas Republikā ir aizpildījusi pašapliecinājumu informācijas sistēmas tīmekļvietnē (covidpass.lv), ka ieceļošana Latvijas Republikā neatliekami nepieciešama darba, mācību, studiju, ģimenes apvienošanas, medicīnas pakalpojumu saņemšanas, tranzīta vai nepilngadīgo pavadīšanas nolūkā, kā arī lai atgrieztos pastāvīgajā dzīvesvietā vai dotos uz bērēm. Starptautiskais pārvadātājs vizuāli pārliecinās, ka persona ir iesniegusi šo pašapliecinājumu. Pašapliecinājumu kopā ar ieceļošanas mērķi apliecinošiem dokumentiem, ciktāl ieceļošanas mērķi neapliecina valsts informācijas sistēmās pieejamā informācija, uzrāda pēc pieprasījuma Valsts robežsardzei vai Valsts policijai. Eiropas Savienības, tai skaitā Latvijas Republikas, Eiropas Ekonomikas zonas, Šveices Konfederācijas un Apvienotās Karalistes valstspiederīgajiem un Eiropas Savienības pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kuriem ir uzturēšanās atļauja Latvijā, ja persona ieceļo ar transportlīdzekli, kas neveic komercpārvadājumu, netiek ierobežota iebraukšana Latvijas Republikas teritorijā. Vai personai, lai ieceļotu Latvijā, nepieciešams tā sauktais “būtiskais iemesls”? Kas īsti slēpjas zem vārda “persona”, ja šī panta pēdējais teikums skan šādi: “Eiropas Savienības, tai skaitā Latvijas Republikas, Eiropas Ekonomikas zonas, Šveices Konfederācijas un Apvienotās Karalistes valstspiederīgajiem un Eiropas Savienības pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kuriem ir uzturēšanās atļauja Latvijā, ja persona ieceļo ar transportlīdzekli, kas neveic komercpārvadājumu, netiek ierobežota iebraukšana Latvijas Republikas teritorijā.” Tad sanāk, ka latvieši, ES pilsoņi un personas ar UA, angļi un šveicieši drīkst ieceļot bez būtiska iemesla, prot, tiem “netiek ierobežota iebraukšana”. Kā ieceļo Latvijas Republikas pilsonis Latvijā? Saskaņā ar Satversmes 98. pantu pamattiesības ir atgriezties, iebraukt, ieceļot Latvijā bez šķēršļiem. Taču šajā laikā bez būtiska iemesla nav iespējams saņemt, bet ieceļot bez covidpass.lv apliecinājuma anketas nedrīkst. Vai situācija nav nedaudz divdomīga? Latvijas pilsonis bez būtiska iemesla drīkst ieceļot Latvijā, taču bez covidpass.lv apliecinājuma anketas ieceļot nedrīkst un bez būtiska ieceļošanas iemesla nav iespējams reģistrēties covidpass.lv.

A
atbild:
16. jūnijā, 2021

Saskaņā ar Ministru kabineta 2020. gada 6. novembra rīkojuma Nr. 655 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” 5.49. 1. punktu (..) Eiropas Savienības, tai skaitā Latvijas Republikas, Eiropas Ekonomikas zonas, Šveices Konfederācijas un Apvienotās Karalistes valstspiederīgajiem un Eiropas Savienības pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kuriem ir uzturēšanās atļauja Latvijā, ja persona ieceļo ar transportlīdzekli, kas neveic komercpārvadājumu, netiek ierobežota iebraukšana Latvijas Republikas teritorijā.

Atbildes sagatavošanas brīdī minētā norma vairs nav spēkā.

LV portāla redakcijai nav zināmi gadījumi, kad Latvijas Republikas iedzīvotajam, atgriežoties mītnes zemē, nebūtu pieejama covidpass.lv apliecinājuma anketa. Atgriešanās tiesības mītnes zemē ir paredzēta normatīvajos aktos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas