E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22589
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai darbinieks var nepiekrist savu datu apstrādei

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. martā, 2021
Sanita

Labdien! Vai uzņēmums vai prasīt darbiniekiem dot savu piekrišanu par viņu datu apstrādi noteiktam mērķim anketas veidā (“MS Office 365” vidē), ja darbinieki strādā attālināti (no mājām)?

A
atbild:
08. martā, 2021

Sākotnēji jāvērtē, vai šāds darba devēja pieprasījums “dot piekrišanu” ir vai nav saistīts ar darba pienākumu izpildi uzņēmumā. Ja datu apstrāde (datu iesniegšana “MS Office 365” vidē) ir saistīta ar darba pienākumu izpildi un darba devējs savos iekšējos darba kārtības noteikumos (vai citā iekšējā normatīvajā aktā) ir noteicis konkrētu datu apmaiņas veidu un vietni, tad šādā gadījumā darbinieka “piekrišana” nav nepieciešama. Šādā gadījumā darba devējs var pamatot datu apstrādi ar Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 6. panta 1. panta 1. punkta b) vai f) apakšpunktā minēto tiesisko pamatu.

Savukārt, ja anketēšana nav saistīta ar darba pienākumu veikšanu un darba devējs vēlas veikt darbinieku (kā fizisku personu) datu apstrādi, kuras mērķi nav saistīti ar darba tiesisko attiecību tvērumu, tad darba devējs kā patstāvīgs datu apstrādes pārzinis lūdz datu subjekta “piekrišanu” datu apstrādei. Bez šaubām, pārzinis var izmantot gan “MS Office 365”, gan arī citas vides, kurās tiks veikta datu apstrāde. Katrā ziņā pārzinis uzņemas visu atbildību par jūsu datu apstrādi, drošību u. c. prasībām, kas izriet no regulas.

Jūsu tiesības ir piekrist vai nepiekrist šādai apstrādei (datu nodošanai un izmantošanai). Šādā gadījumā pārzinim ir jānorāda, kādiem konkrētiem mērķiem dati tiks apstrādāti, un jāizpilda citi pienākumi, kas minēti regulas 7. pantā.

Nepiekrišana datu apstrādei šādā gadījumā nekādi nedrīkst radīt jums nelabvēlīgas sekas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas