E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22583
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Pašvaldības palīdzība dzīvokļa jautājumos

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2021
Agnese

Labdien! Vai Mārupes novada pašvaldība var nodot lietošanai pašvaldības dzīvokli bez īres maksas personām, kuras nav reģistrētas palīdzības reģistrā? Vai dzīvokļa nodošana bez īres maksas var tikt vērtēta kā Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma pārkāpums? Vai tad pašvaldībai, piešķirot dzīvokli, nav jāņem vērā likums “Par palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā”? Vienā no Mārupes novada pašvaldības dzīvokļiem dzīvo man zināmi cilvēki, kuri ir spējīgi maksāt īri un nav ierakstīti palīdzības reģistrā. Tad rodas jautājums, kāpēc tā?

A
atbild:
08. martā, 2021

Mārupes novada pašvaldības dzīvokļu piešķiršanas kārtību nosaka Mārupes novada domes 2013. gada 29. maija saistošie noteikumi Nr. 7/2013 “Par Mārupes novada pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā”.

Minēto noteikumu 2. punktā noteikts, ka Mārupes novada pašvaldība sniedz palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā fiziskām personām, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Mārupes novada administratīvajā teritorijā, ja tai vai tās ģimenes loceklim nepieder cita dzīvošanai derīga dzīvojamā māja vai dzīvojamā telpa saskaņā likuma “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” (turpmāk tekstā – likums) 16. panta trešo daļu, izņemot likumā un noteikumos īpaši paredzētos gadījumus.

Noteikumu 33. punkts noteic, ka trešās personas, kurām palīdzība tiek sniegta pirmām kārtām, noteiktas likuma 14. pantā. Papildus likuma 14. pantā uzskaitītajām personu kategorijām Mārupes novada pašvaldība sniedz palīdzību:

3.1. maznodrošinātai personai, kura audzina bērnu invalīdu;

3.2. maznodrošinātai personai, kuras apgādībā ir vismaz trīs nepilngadīgie bērni.

4. punkts noteic, ka Mārupes novada pašvaldība sniedz palīdzību vispārējā kārtībā:

4.2. Personai, kura uz tiesas sprieduma pamata tiek izlikta no dzīvojamās platības, ja atbilstoši bāriņtiesas atzinumam šī persona nav spējīga nodrošināt apgādībā esošos nepilngadīgos bērnus ar dzīvošanai derīgu dzīvojamo platību.

Noteikumu 4.1 noteic, ka pašvaldība sniedz palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā,

4.11. izīrējot Mārupes novada pašvaldībai piederošu vai uz likumīga pamata Mārupes novada pašvaldības lietojumā esošu dzīvojamo telpu vai

4.12. izmaksājot dzīvokļa pabalstu.

Tādējādi dzīvokļa lietošanai bez tiesiski noslēgta īres līguma nav pamata.

Līdz ar to arī šādā gadījumā ir nosakāma īres maksa.

Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 3. pants noteic, ka:  

Publiska persona, kā arī kapitālsabiedrība rīkojas ar finanšu līdzekļiem un mantu lietderīgi, tas ir:

1) rīcībai jābūt tādai, lai mērķi sasniegtu ar mazāko finanšu līdzekļu un mantas izlietojumu.

Lai pilnvērtīgi sniegtu atbildi par šī normatīvā akta pārkāpuma iespējamību, ir jāizvērtē, uz kāda pamata pašvaldība ir nodevusi jautājuma minētos dzīvokļus lietošanā. Šajā sakarā aicinām jūs vērsties Mārupes pašvaldībā, uzdodot Mārupes pašvaldībai konkrētus jautājumus par konkrētiem dzīvokļu īpašumiem. Pēc atbildes saņemšanas (vērtējot atbildi pēc būtības) būs iespējams izvērtēt, vai Mārupes novada pašvaldība savā darbībā ir vai nav pārkāpusi normatīvo aktu prasības.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas