E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22565
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Kam pieder ceļš, kas šķērso īpašumu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2021
Viktors

Es nopirku zemesgabalu, kuru šķērso meža ceļš. Zemesgrāmatā nav nekādu apgrūtinājumu. Topogrāfiskajā plānā šim ceļam nav atzīmēts cits īpašnieks. Vispār nevienā dokumentā nav nekādas atzīmes. Es nezinu, kad ceļš tika izbūvēts, bet pirms neatkarības atjaunošanas. Dzirdēju, ka ceļš var būt atzīts par inženierbūvi un inženierbūvei drīkst būt cits īpašnieks, kas, piemēram, var pierādīt, ka viņš būvēja to ceļu. Vai ir iespējams, ka man tiks atņemts tāds ceļš (vai manas tiesības tiks ierobežotas)?

A
atbild:
04. martā, 2021
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Civillikums noteic, ka īpašums ir pilnīgas varas tiesība par lietu, t. i., tiesība valdīt un lietot to, iegūt no tās visus iespējamos labumus. Tāpat likums paredz to, ka īpašums var būt dažādi aprobežots, tomēr visi šādi aprobežojumi iztulkojami to šaurākā nozīmē, un šaubu gadījumā arvien pieņemams, ka īpašums ir neaprobežots. Tādēļ īpašums dod īpašniekam vienam pašam pilnīgas varas tiesību par lietu, ciktāl šī tiesība nav pakļauta sevišķi noteiktiem aprobežojumiem. Turklāt īpašnieks var aizliegt visiem citiem ietekmēt viņa lietu, kā arī to lietot vai izmantot, kaut arī viņam pašam no tam nerastos nekāds zaudējums. Tas nozīmē, ka zemesgrāmatā nereģistrētu (lai gan dabā esošu) meža ceļu nevar atzīt par tiesiski nodibinātu īpašuma apgrūtinājumu.

Vienlaikus ir jāņem vērā, ka Zemes pārvaldības likums paredz iespēju pašvaldībai noteikt koplietošanas ceļa statusu tādam autoceļam, kas līdz 2015. gada 1. janvārim reģistrēts kā pašvaldības vai valsts ceļš, iekļauts pašvaldības vai valsts bilancē un ir vienota pašvaldības ceļu tīkla sastāvdaļa. Tikai šādā gadījumā ceļš ir patstāvīgs nekustamā īpašuma objekts, kas pieder pašvaldībai un rada īpašuma apgrūtinājumu zemes vienībai, uz kuras tas atrodas.

Pamats: Civillikuma 927., 928., 1036., 1039. pants; Zemes pārvaldības likuma 8. pants.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas