E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22560
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Pašvaldības īres dzīvoklis un tā atsavināšana

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2021
Jevgeņija

Labdien! Vēlos noskaidrot informāciju, kas saistīta ar pašvaldības dzīvokļa atsavināšanas jautājumiem. Ņemot vērā to, ka dzīvoklis tiek atsavināts par tirgus vērtību, kas pārsniedz kadastrālo vērtību, vēlos noskaidrot, vai novērtēšanas laikā tiek ņemtas vērā remonta izmaksas (tostarp PVC logu uzstādīšana), ko par saviem līdzekļiem ir veicis dzīvokļa īrnieks, kas vēlas atsavināt dzīvokli. Vai tas samazina dzīvokļa tirgus vērtību (cenu, kas jāsamaksā atsavināšanas pieteicējam)? Vai ir piemērojamas atlaides vai atsavināšanas cenas samazināšana, ja īrnieks visu mūžu ir dzīvojis šajā dzīvoklī un par saviem līdzekļiem ir veicis remontdarbus?

A
atbild:
29. martā, 2021
Inese Helmane
LV portāls

Īrēta pašvaldības vai valsts dzīvokļa iegūšana īpašumā var notikt saskaņā ar Publiskas personas mantas atsavināšanas likumu.
Ar jautājumiem par to, kas tieši tiek ņemts vērā dzīvokļa novērtēšanas laikā, jums ir jāvēršas konkrētajā pašvaldībā, ar kuru ir noslēgts dzīvojamās telpas īres līgums. Svarīgi ir arī noslēgtā īres līguma noteikumi.
LV portāls ir rakstījis, ka atbilstoši Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 14. panta otrajai daļai, ja īrnieks vēlas izmantot savas pirmpirkuma tiesības uz īrēto dzīvokli, dzīvokļa izsoli nerīko un ar īrnieku slēdz pirkuma līgumu par nosacīto cenu (nekustamā īpašuma vērtība, kura noteikta atbilstoši Standartizācijas likumā paredzētajā kārtībā apstiprinātajiem īpašuma vērtēšanas standartiem), kas tiek noteikta eiro.
Vairāk par pašvaldības dzīvokļa atsavināšanas jautājumiem var uzzināt skaidrojumā “Kā pārpirkt valsts vai pašvaldības dzīvokli”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas