E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22548
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Drošība
1
1

Likumā ir paredzēta atlīdzība par noziedzīga nodarījuma atklāšanu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2021
Anrijs

Labdien! Skatījos filmu, un man radās jautājums: vai Latvijā tiek piemērota finansiāla atlīdzība personām, kas palīdz policijai atrisināt krimināllietas vai noķert noziedzniekus?

A
atbild:
09. martā, 2021
Olga Lauva
juriste

Likumā “Par policiju” 12. panta 29. punkts paredz, ka policijas darbiniekam, pildot viņam uzliktos pienākumus atbilstoši dienesta kompetencei, ir tiesības izsludināt un izmaksāt atlīdzību jebkurai personai par palīdzību noziedzīga nodarījuma atklāšanā un noziedzīgu nodarījumu izdarījušo personu aizturēšanā.

Pirms trijiem gadiem iekšlietu struktūrās tika apspriesta atlīdzības izmaksāšana par izmeklēšanai noderīgas informācijas sniegšanu Mārtiņa Bunkus slepkavības atklāšanā.

Kā skaidroja Iekšlietu ministrija, šāda prakse ir izplatīta citās Eiropas Savienības dalībvalstīs un ASV, un Valsts policija uzskatīja, ka minētās iespējas izmantošana varētu būtiski palīdzēt atsevišķu smagu vai sevišķi smagu noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanā. Policija norādīja, ka atlīdzību varētu piešķirt informācijas sniedzējiem, kuru sniegtā informācija atbildīs iepriekš kopīgi ar apsūdzības uzrādītājiem (prokuratūru) noteiktajiem “informācijas nozīmīguma kritērijiem”.

Likuma norma par atlīdzības piešķiršanu līdz šim nav tikusi izmantota, līdz ar to policijai nebija prakses tās piemērošanā. Ņemot vērā, ka M. Bunkus slepkavība notika īpaši bīstamā veidā un ar lielu brutalitāti, policija nolēma izsludināt atlīdzību “par informācijas sniegšanu, kas var sekmēt apsūdzības uzrādīšanu”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas