E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22539
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1
1
1

Darbinieks pensijai ir apdrošināts, ja darba devējs ir veicis iemaksas

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2021
Gerda

Pagājušajā gadā biju darba attiecībās, kuras pārtraucu 2020. gada decembrī. Pētot 2. pensiju līmeņa rezultātus, pamanīju, ka darba devējs nav maksājis par mani sociālo nodokli visa gada garumā, lai gan tas tika ieturēts (VID atskaitēs uzrādās kā par mani ieturēts). Darba devējs nav sasniedzams un juridiskajā adresē vairs neatrodas. Dažādos reģistros uzrādās kā nodokļu parādnieks. Kādas ir manas tiesības šajā gadījumā? Ko es varu no savas puses darīt, lai šis ieturētais sociālais nodoklis tiktu novirzīts manā 2. pensiju līmenī?

A
atbild:
22. februārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ja darba devējs nodokļus ieturējis, bet tos budžetā nav pārskaitījis, jāinformē Valsts ieņēmumu dienests. Tad arī jānoskaidro, kāda nodokļu nomaksas jomā ir situācija ar jūsu bijušo darba devēju, kurš tik pēkšņi (1,5–2 mēnešu laikā, kopš pārtraucāt darba attiecības) ir pazudis. Likumā “Par nodokļiem un nodevām” ir noteikta nodokļu parādu piedziņas kārtība, secība un novirzīšana parādu segšanai.

Saskaņā ar likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 5. panta 4. daļu persona ir sociāli apdrošināta pensiju apdrošināšanai, ja faktiski ir veiktas obligātās iemaksas, tātad tikai tad, ja darba devējs aprēķinātās sociālās iemaksas reāli iemaksājis budžetā. Ja iemaksas nav veiktas, tad par šādu periodu nav ne stāža, ne pensijas kapitāla.

Ja darba devējs nav veicis iemaksas, tad cilvēkam, sasniedzot pensionēšanās vecumu, ir tiesības pašam iemaksāt naudu pensiju apdrošināšanai. Likuma “Par valsts sociālo apdrošināšanu” 21. panta 2.daļa paredz, ka persona, sasniedzot pensijas vecumu, ir tiesīga veikt sociālās iemaksas pensiju apdrošināšanai, ja darba devējs tās nav veicis.

Šī norma neuzliek personai pienākumu veikt šos maksājumus, jo var arī gaidīt, līdz valsts institūcijas piedzīs iemaksas no darba devēja. Paša brīvprātīgi veiktās sociālās iemaksas tiek atmaksātas, tiklīdz tās ir piedzītas no darba devēja.

Kā pats var samaksāt iemaksas pensiju apdrošināšanai, ja darba devējs faktiski iemaksas nav veicis, noteikts Ministru kabineta 2011. gada 17. maija noteikumos Nr. 384 “Kārtība, kādā persona veic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju apdrošināšanai”.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra brīvprātīgi veiktās iemaksas pensiju apdrošināšanai reģistrē sociāli apdrošinātās personas kontā. Aģentūra katru gadu līdz 1. aprīlim pārbauda, vai šīs personas sociālās apdrošināšanas kontā par šo laika posmu darba devējs vai Maksātnespējas administrācija nav veikusi obligātās iemaksas. Ja šādi maksājumi bijuši, aģentūra informē cilvēku par pārmaksātajām iemaksām pensiju apdrošināšanai un dara zināmu, kā pārmaksāto naudu saņemt.

Darbinieks sava tagadējā vai bijušā darba devēja maksātnespējas procesu var pieteikt, ja darba devējs divu mēnešu laikā no izmaksai noteiktās dienas viņam nav pilnībā izmaksājis darba samaksu, arī atlīdzību par ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu vai atlīdzību par cita veida apmaksātu prombūtni, kaitējuma atlīdzību sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību, vai nav veicis sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas.

Par iespējām maksātnespējas procesā vairāk var uzzināt LV portāla skaidrojumos “Kā darbiniekam atgūt neizmaksātos naudas līdzekļus (I)” un “Kā darbiniekam atgūt neizmaksātos naudas līdzekļus (II)”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas