E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22538
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā piedzīt uzturlīdzekļus, ja māte un bērns dzīvo ārzemēs

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2021
Dana

Labdien! Es un mans piecpadsmitgadīgais dēls dzīvojam un esam deklarēti Vācijā. No 2008. gada saņēmām uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda Latvijā, jo esam Latvijas pilsoņi. Garantiju fonds teica, lai atsakāmies no uzturlīdzekļiem Latvijā, tā arī izdarījām. 21.09.2020. atteicāmies no Latvijas uzturlīdzekļiem. Viņi lika kārtot tos Vācijā. Bērns iet arī Vācijas skolā, bet uzturlīdzekļus pārlikt vai pieprasīt nevaru, jo esmu precējusies ar citu cilvēku un bērnam uzturlīdzekļi nepienākas. Ka tas var būt? Un kur varu vērsties?

A
atbild:
20. septembrī, 2021

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 10. panta pirmā daļa nosaka:

“Iesniedzējam ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus no fonda, ja vienlaikus pastāv šādi apstākļi:

1) iesniedzējam un bērnam ir Latvijas Republikā piešķirts personas kods un deklarēta dzīvesvieta Latvijas Republikā;

2) bērns ir iesniedzēja aprūpē, izņemot gadījumu, kad pilngadīga persona ir iesniegusi iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu savam uzturam;

3) pilngadīga persona turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijas Republikā, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada vecuma sasniegšanai;

4) iestājies viens no šā likuma 3. panta pirmajā daļā minētajiem gadījumiem.”

Attiecīgi, ja patstāvīgā dzīvesvietas adrese atrodas citā valstī, tad Uzturlīdzekļu garantiju fondam nav pamata izmaksāt jums uzturlīdzekļus.

Lai piedzītu uzturlīdzekļus no bērna tēva, jums ir tiesības vērsties tiesā Latvijā ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu, iesniedzot pieteikumu tiesā.

Šajā gadījumā, pamatojoties uz Civilprocesa likuma 26. panta pirmo daļu, jūs varat iesniegt pieteikumu tiesā pēc bērna tēva deklarētās adreses vai, ja tā nav zināma, pēc dzīvesvietas adreses.

Iesniedzot prasības pieteikumu tiesā, Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punkts atbrīvo prasītāju no valsts nodevas samaksas.

Ja uzturlīdzekļu piedziņa nepārsniedz 2500 EUR, tad saskaņā ar Civilprocesa likuma 250.19 pantu lieta tiek skatīta vienkāršotā procedūrā, rakstveida procesā. Šajā gadījumā tiesā tiek iesniegta aizpildīta veidlapa, ko var lejupielādēt šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas