E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22534
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Pilngadīgs bērns no vecāka nevar piedzīt nesaņemtos uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2021
Ieva

Labdien! Esmu sasniegusi pilngadību, un mans tēvs 16 gadus nav maksājis alimentus. Vai ir iespēja saņemt kompensāciju par šiem 16 gadiem un pieprasīt uzturlīdzekļus? Mācos vidusskolā un turpināšu mācīties.

A
atbild:
16. februārī, 2021

Nesaņemtos uzturlīdzekļus no tēva nav iespējams saņemt. Jūsu mātei bija jāvēršas tiesā vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā līdz jūsu pilngadības sasniegšanai.

Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma 3. panta pirmā daļa nosaka:

“Ar Fonda līdzekļiem tiek nodrošināti bērni līdz pilngadības sasniegšanai, kā arī personas pēc pilngadības sasniegšanas, ja tās turpina iegūt pamatizglītību, vidējo izglītību, arodizglītību vai speciālo izglītību Latvijas Republikā, bet ne ilgāk kā līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, jebkurā no šādiem gadījumiem:

1) vecāks nenodrošina bērnam uzturlīdzekļus vismaz šā likuma 13. panta 2.2 daļā noteiktajā apmērā un nepastāv kāds no šā likuma 11. panta piektajā daļā minētajiem apstākļiem;

2) parādnieks nepilda tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu vai vienošanos par uzturlīdzekļiem un no zvērināta tiesu izpildītāja saņemtas ziņas, ka parādnieks nav paziņojumā par pienākumu izpildīt nolēmumu noteiktajā termiņā ieskaitījis zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā paziņojumā norādīto summu.”

Līdz ar to, ja uz jums ir attiecināms kāds no iepriekš minētā panta nosacījumiem, tad jūs varat patstāvīgi vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā ar iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu.

Iesniegt iesniegumu Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai ir iespējams šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas