E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22518
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Par dzīvokļa problēmu risinājumiem jārunā ar tā īpašnieku

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. februārī, 2021
Inga

Labdien! Lūdzu jūsu palīdzību dzīvokļa jautājumā. Dzīvojam ar mammu ilgus gadus kopā piecistabu dzīvoklī ar kopējo virtuvi. Ir viena kaimiņiene, mamma bija dzīvokļa īrniece, dzīvoklis nav privatizēts. Dzīvoklī bez mums ar mammu ir piedeklarētas vēl 3 personas, radinieki, kuri tur nedzīvo un ne par ko nemaksā. Mamma ir mirusi, īres tiesības nodevusi vienai no radiniecēm, man tik liels dzīvoklis nav vajadzīgs, viena nespēju apmaksāt rēķinus. Ko lai es daru? Vai es varu atdalīt sev istabu ar atsevišķiem skaitītājiem? Kur man vērsties (dzīvoklis ir kā komunālie dzīvokļi agrāk, ar kopējo virtuvi). Baidos, ka par radinieku parādiem mani izliks uz ielas. Paldies!

A
atbild:
22. februārī, 2021
Lidija Dārziņa
LV portāls

Tā kā tas nav jūsu dzīvoklis, par situāciju un risinājumiem jārunā ar tā īpašnieku, ja tā ir pašvaldība, tad jāvēršas pašvaldības attiecīgajā nodaļā.

Īres tiesības nodot kādai citai personai varēja tikai ar dzīvokļa īpašnieka piekrišanu. Īres līgumā, kas ir uz radinieces vārda, ir jābūt noteiktām viņas kā īrnieces tiesībām un pienākumiem, kā arī ģimenes locekļu un pārējo iemitināto personu tiesībām un pienākumiem.

Īrnieks nav īpašnieks. Un nedz īrnieks, nedz cita dzīvoklī pat likumīgi dzīvojoša persona nevar ar svešu īpašumu izrīkoties pēc sava prāta. Iedzīvotāji nedrīkst veikt īrēto telpu pārplānošanu vai pārbūvi bez rakstiskas izīrētāja piekrišanas. Ar dzīvokli var rīkoties, tikai saskaņojot darbības ar īpašnieku, ja tā ir pašvaldība, tad ar pašvaldību.

Ja konkrētās dzīvojamās mājas privatizācijas process ir noslēdzies, bet privatizācijas tiesības nav izmantotas, tad dzīvojamās mājas dzīvokļi tiek atsavināti saskaņā ar Publiskas personas mantas atsavināšanas likumu.

Par to, kādas ir īpašuma iegādes iespējas, lasiet LV portāla skaidrojumā “Kā pārpirkt valsts vai pašvaldības dzīvokli”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas