E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 22516
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai zemesgrāmatā var ierakstīt nepilngadīgu personu

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2021
Ivanda

Labdien! Ir pirkuma līgums par nekustamā īpašuma izpirkšanu izsolē no pašvaldības, kas aktīvs līdz martam. Aprīlī īpašums tiks izpirkts. Lieta tāda, ka vēlos šo īpašumu dāvināt savai nepilngadīgajai meitai. Vai, veicot ierakstu zemesgrāmatā, ir iespējams to uzreiz rakstīt uz meitas vārda? Lai nav atsevišķi jātaisa dāvinājuma līgums. Paldies jau iepriekš!

A
atbild:
02. martā, 2021

Nepilngadīga persona kā īpašnieks var tikt ierakstīta zemesgrāmatā, izpildot noteiktu procedūru.

Proti, jums ir jādodas pie notāra un arī uz bāriņtiesu. Ja kāda no pusēm ir nepilngadīga, tad tās vārdā rīkojas aizbildnis. Turklāt darījuma noslēgšanai ir nepieciešama arī bāriņtiesas, kuras teritorijā dzīvo nepilngadīgais, izdota rakstiska atļauja par līguma slēgšanu. Tādējādi tiek aizsargātas nepilngadīgā intereses, lai darījuma noslēgšana viņam neradītu pārlieku lielus izdevumus un aprobežojumus.

Tad ar notāra sastādīto līgumu un bāriņtiesas lēmumu atbilstoši likumam “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatā dokumenti ir jāsniedz zemesgrāmatā par ieraksta izdarīšanu.

Līgumu var sastādīt pie ikviena Latvijas notāra, tāpat arī var lūgt notāram sagatavot līgumu un nostiprināt īpašuma tiesības zemesgrāmatā.

Savukārt notāra izmaksas lielums ir noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 737 “Par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību”, un tās ir atkarīgas no darījuma summas lieluma.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 1250 “Par valsts nodevu par īpašumu tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā” 5. un 6. pantam valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā var būt 0,5% apmērā no nekustamā īpašuma vērtības (eiro).

Sekot līdzi informācijai par saviem īpašumiem un pirkumiem, kā arī nostiprinājuma lūgumiem, kas ir īpaši noderīgi īpašuma pirkšanas un pārdošanas procesā, ir iespējams portālā zemesgramata.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas